Juristene svarer

Arbeidsrett: Spør juristene: Fravær

Ansatt med kronisk sykt barn

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg jobber som personalansvarlig i et større konsulentfirma. Vi har nylig ansatt en ny arbeidstaker som flink i jobben og en hyggelig kollega. Den ansatte har imidlertid informert meg om at han vil ha noe fravær fra arbeidet knyttet til sykt barn. Vedkommende har nemlig en sønn på 16 år som er født med alvorlig hjertesvikt. Kan den ansatte være mer borte fra sitt arbeid enn hva som er vanlig for ansatte med barn?

Personalansvarlig

Svar:

Arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere rett til inntil 10 dager permisjon hvert kalenderår for å ta seg av et sykt barn. Denne rettigheten er i behold til og med det kalenderår barnet fyller 12 år.

For ansatte som har barn med kronisk sykdom, langvarig sykdom eller har nedsatt funksjonsevne og det derfor er en markert økning av risikoen for at arbeidstaker får fravær fra arbeidet, har arbeidstaker rett til fri i inntil 20 dager hvert kalenderår. Betydelig hjertesvikt er et typisk eksempel som gir en slik utvidet rett på permisjon.

En slik utvidet rett til permisjon gjelder videre frem til barnet er 18 år, så den ansatte vil ha rett til slik permisjon, selv om sønnen hans er fylt 16 år. I tillegg vil arbeidstakeren ha rett til permisjon for å delta i opplæring ved godkjent helseinstitusjon eller offentlig kompetansesenter for å kunne ta seg av og behandle barnet.

SBDL/v advokat Marianne Gjerstad

Powered by Labrador CMS