Nyskaping

Inger Marie Aase driver fortsatt Prestegården, som kjøpte sammen med sin mann, Rolf Bergstrøm i 2005.

Ble gründer etter religiøs opplevelse

Lengst sør i Norge kan du få en smak av rekreasjon, ro og livsdialog. Men ikke alle konservative kristne på Sørlandet ser på dette gründerprosjektet med like blide øyne.

Publisert Sist oppdatert
Fra Gründerarkivet:Denne artikkelen sto på trykk i Gründer nr. 11, 2008

I dagens travle hverdag legger gründer Inger Marie Aase til rette for at folk skal trekke seg tilbake fra hverdagens impulser, krav og gjøremål. Med sitt hotell, Prestgården, tilbyr hun sine kunder en pause, slik at de kan få senket skuldrene og frigjort energien sin.

Prestegården fra 1783 ligger på Vigmostad i Lindesnes kommune. Dalen er omkranset av grønnkledde åser og åpner og lukker seg, med spredt bebyggelse og jordbruk. Elva Audna renner stille forbi Prestegården. Her får du kjøpt stillhet og hvile.

Bakgrunnen for ideen om å starte gründerprosjektet Prestegården stammer fra en religiøs opplevelse Inger Marie Aase fikk i 2000. Hun kom i kontakt med Retreat-bevegelsen.

– I disse åndelige miljøene lærte jeg å nærme meg Gud på mine egne premisser. Jeg kunne selv kontrollere dialogen, uten å forholde meg til ham på de tradisjonelle måtene. Det ga meg en stor grad av frihet. Kunnskapen jeg fikk ville jeg gi til andre. Derfor startet jeg Prestegården, forteller Aase.

Inger Marie Aase er psykoterapeut. I tillegg er hun utdannet pedagog. Hennes erfaring, kombinert med den nevnte opplevelsen, gjorde at hun bestemte seg for å åpne hotellet Prestegården, og drive det på en helt ny måte.

– Jeg tror på ideen om stillhet, og at vi alle har behov for å søke svar på spørsmål om oss selv, sier hun.

Forventer reaksjoner

Prestegården tilbyr sine produkter til både privatpersoner og bedrifter. Bedriftens produkter er utviklet for å treffe folk med ulike behov og ståsteder. Hit kommer alt fra kristne personer som søker kontakt med Gud, til kreative som ønsker å lære om selvutvikling. Koblingen mellom det kristelige og de øvrige tilbudene kan komme til å skape reaksjoner, tror Inger Marie Aase.

– Dette kan bli skivebom, siden vi har tilbud til både kristne og ikke-kristne. Men dette er prinsipielt for meg. Jeg har vært kristen i ti år, men har aldri dyttet troen min på noen, sier hun.

Aase frykter at det konservativt kristne miljøet på Sørlandet kan bidra til at oppstarten kan bli hardere enn den burde ha vært.

– Jeg tror at kundegrunnlaget blant de konservativt kristne er dårlig, men jeg ønsker å favne bredere, sier hun. Hun legger til at alle mennesker i dag har behov for hvile og rekreasjon samt utvikling. Både sjelelig og åndelig.

Det er likevel nok av tilbud for de kristne på Prestegården. Retreats, stille dager, rekreasjon og livsdialog er noen av produktene som tilbys.

Innovasjon Norge

Siden begynnelsen våren 2007 har Innovasjon Norge bidratt med støtte til Prestegården.

– Vi har fått 175 000 kroner av Innovasjon Norge i støtte. Det har vært en usedvanlig god drahjelp. I tillegg har vi fått til et samarbeid med Turistkontoret i Mandag, sier Aase. Et designbyrå er også hyret inn til å utvikle profil og nettsider.

Startet med én gjest

Kvalitet er viktigere enn kvantitet for Inger Marie Aase. Da Prestegården startet opp driften, var bookingarbeidet langt ifra på skinner.

– Den første seansen vi gjennomførte på Prestegården var med bare én gjest. Vi var to ansatte som ledet samlingen. Han følte seg uvanlig priviligert, ler hun.

Markedsføring

Inger Marie Aase har knyttet til seg dyktig fagpersonell til Prestegården. Nå satser hun på at staben skal få hjulene til å rulle på Sørlandet. Potensielle kunder skal nås.

– Jeg skal nå alle som har behov for ro og stillhet. Word-of-mouth-effekten skal bidra til at flere kommer. De kommer til å høre om tjenesten av noen de stoler på, og da kan dette fort bli en hit blant alle som har behov for stillhet, sier hun.

Så langt har Aase gjennomført 54 arrangementer. Prestegården har i dag kapasitet til syv personer per arrangement. Nå bygges det ut.

– Vi har plass til ti personer når utbyggingen er ferdig, sier hun.

Prestegården Retreat-sted. Foto Lars Verket

Skjønnhet, stillhet og godhet

Aase tilbyr også noe helt annet enn stillhet til sine gjester. Hun mener balanse er viktig i hverdagen. Derfor kan du også få ditt opphold på Prestegården skreddersydd.

– Ulike grupper kan få sitt eget opplegg. Her kan for eksempel dans og drama stå på programmet. Latter også. Det viktigste er at mennesker finner harmoni med seg selv, sier hun.

Mottoet på Prestegården er skjønnhet, stillhet og godhet.

– Vi vektlegger vakre og enkle omgivelser. Stillheten krever ikke, men gir den enkelte frihet. Og jeg ønsker at Prestegården skal være et godt sted for åpenhet, raushet, frihet, respekt, mangfold og anerkjennelse, sier Aase.

Annerledes bedrift

Prestegården er en annerledes bedrift. Inger Marie Aase skjønner dette. Derfor ble hun overrasket over å bli nominert som Folkets favoritt under Kvinnegründerdagen 2008 i Arendal.

– Det var veldig hyggelig. Selv om penger ikke er drivkraften min, synes jeg det er fint at folk legger merke til hva jeg gjør. Ikke minst hvilke behov jeg kan fylle, sier hun.

Epilog: Inger Marie Aase driver fortsatt Prestegården.
Powered by Labrador CMS