Europa

Storbritannias statsminister David Cameron lot seg torsdag grille av journalistveteranen Jeremy Paxman, men nekter å møte Labour-leder Ed Miliband til debatt før valget i mai.

Cameron vil ikke møte til valgduell

Storbritannias statsminister David Cameron ber velgerne om en ny sjanse etter fem år ved makten. Labours Ed Miliband mener at det er hans tur, men Cameron vil ikke debattere med Labour-lederen på TV.

Publisert Sist oppdatert

Cameron nekter å møte Miliband til debatt før valget 7. mai, og de to stilte derfor hver for seg til grilling hos TV-kanalene Sky og Channel 4 torsdag kveld.

Cameron var først ut og måtte tåle krasse spørsmål fra journalistveteranen Jeremy Paxman.

Løftebrudd

Den britiske statsministeren måtte blant annet erkjenne at han har brutt løftet han i sin tid ga velgerne om å bremse innvandringen til Storbritannia, og han innrømmet også at han burde ha gjort mer for å redusere budsjettunderskuddet.

Cameron virket tidvis ukomfortabel og fikk kritiske spørsmål om alt fra sine rike venner til forholdet til Europa og britisk utenrikspolitikken generelt.

Selv forsøkte han gang på gang å pense intervjuet over på økonomi og advarte velgerne mot skatteøkning dersom Labour vinner valget.

Tøff nok

Miliband så mer avslappet ut under Paxmans utspørring og forsikret om at han er mer enn klar til å overta som statsminister etter Cameron.

– Er jeg tøff nok? Helvete heller, jeg er tøff nok, sa en selvsikker Labour-leder, som har framstått som noe tafatt i tidligere intervjuer.

I en meningsmåling ICM foretok for avisa Guardian rett etter de to intervjuene, var det likevel Cameron som kom best ut. 54 prosent av de spurte mente at han gjorde det best, mens 46 prosent holdt en knapp på Miliband.

Spennende valg

Meningsmålinger de siste ukene tyder på at verken De konservative eller Labour får flertall i Parlamentet, ettersom stadig flere britiske velgere ser ut til å vende seg mot det EU-kritiske partiet UKIP og det skotske uavhengighetspartiet SNP.

Miliband har gjort det klart at Labour ikke vil invitere SNP med i en regjeringskoalisjon, og da gjenstår et samarbeid med UKIP og Liberaldemokratene.

Valget 7. mai blir av kommentatorene omtalt som det mest spennende i nyere britisk historie.

Fakta om det britiske valget

  • Britene går til valg torsdag 7. mai.
  • Parlamentet blir oppløst 30. mars.
  • Det skal velges 650 representanter til Parlamentet i London fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland.
  • Etter en lovendring i 2011 er valgperioden fem år.
  • Valget skal alltid holdes den første torsdagen i mai.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS