Samfunnsansvar

DNB tar Terra-tap, inngår forlik med sju kommuner

DNB dropper søksmålet mot sju Terra-kommuner, og aksepterer et regnskapsmessig tap på 159 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

DNB Bank har inngått et utenomrettslig forlik som innebærer at kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik betaler 650 millioner kroner som et endelig oppgjør til DNB. Det går det fram av en børsmelding fra DNB Bank fredag morgen.

DNB saksøkte de sju kommunene da de i 2008 sluttet betale ned gjelden etter Terra-kollapsen, men aksepterer altså nå et visst tap for å unngå rettslig behandling av kravet.

Taper 159 millioner

«Forliket vil medføre en negativ resultateffekt på 159 millioner kroner før skatt for DNB i andre kvartal 2015», skriver konsernet i børsmeldingen.

Avtalen er betinget av godkjennelse av besluttende organer i kommunene og DNB.

Etter råd fra meglerforetaket Terra Securities investerte åtte kommuner i kompliserte låneprodukter i USA. Investeringene sju av dem var lånefinansiert av DNB, med sikkerhet i framtidige kraftinntekter.

Store tap etter konkurs

Da Terra Securities gikk konkurs i 2007 måtte kommunene akseptere flere hundre millioner kroner i tap som følge av investeringer i produkter de i ettertid hevdet de ble forledet til å kjøpe.

Kommunene mener de fikk mangelfull informasjon om de svært risikable produktene de kjøpte, og de derfor i praksis ble lurt til å investere i dem. Det rettslige etterspillet etter den såkalte Terra-skandalen har pågått siden konkursen for åtte år siden, og er fortsatt ikke avsluttet.

Powered by Labrador CMS