Europa

Syriske styrker lader en howitzer i nærheten av landsbyen Morek i Syria 7 oktober 2015. Den syriske armeen har innført en ny offensiv mot opprørerne med støtte fra russiske luftangrep.

Putin har trimmet hæren

Ny rapport om Putins opprustning peker på en militær revolusjon nesten uten sidestykke.

Publisert Sist oppdatert

I en rapport om russisk opprustning som forskeren Gustav Gressel har utarbeidet for tenketanken European Council on Foreign fremgår det at det relativt klønete innvasjonsforsøket i Georgia i 2008 ble startskuddet for en stille militær revolusjon i Russland. Gressel omtaler det som den viktigste opprustningen siden 1930-tallet. I dag er den russiske armeen fullt i stand til å utradere hvem som helst av sine små naboer, ifølge Gressel.

Han tror mange vestlige observatører har undervurdert de siste årenes administrative revolusjon som har skjedd i det russiske forsvaret. Nå fremstår styrkene i mindre, men mer mobile grupper og kan brukes til flere oppgaver enn før.

Gressel tror ikke en større konflikt mellom EU, NATO og Russland er nært forestående, men at det ikke kan utelukkes.

Om Russlands kapabiliteter i Syria er han mer eller mindre tvilende. Gressel tror det russiske militæret er for avhengig av landbasert artilleristøtte og mangler etterretning til å kunne utføre en større operasjon så langt hjemmefra.

NATO-møte

De siste dagene har NATO vært samlet i Stavanger for å diskutere blant annet hvordan man skal møte Vladimir Putins og Russlands økende aggressivitet og forsøk på å destabilisere den rådende verdensorden, en orden uten den tidligere stormakten Sovjetunionen.

Samtidig ønsker man å opprettholde diplomatisk kontakt med Russland nårman kan.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg hadde et kort møte med Russlands president Vladimir Putin i New York forrige måned, melder NTB.

Møtet omtales i en melding på det russiske presidentkontorets nettsider og fant ifølge Dagbladet sted 28. september, da både Putin og Stoltenberg gjestet FNs hovedforsamling.

Jens Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Stein Hernes bekrefter møtet.

– Stoltenberg bekrefter meldingen fra russiske myndigheter om at de to hadde en kort samtale i forbindelse med en lunsj arrangert av FNs generalsekretær. Stoltenberg viste til at det er viktig å holde politiske kanaler åpne, spesielt i urolige tider, som nå. Og seinere samme dag hadde Stoltenberg et møte med utenriksminister Sergej Lavrov, der de blant annet diskuterte situasjonen i Ukraina og Syria, sier Hernes til Dagbladet.

Her er listen over planlagt opprustning frem mot 2020 for EU og Russland, hentet fra rapporten.

Powered by Labrador CMS