Ledelse

Redde for konkurranse fra pene menn

Menn med et attraktivt utseende anses som kompetente, men får ikke nødvendigvis den jobben de vil ha, viser ny studie.

Publisert Sist oppdatert

Det har de siste årene blitt bragt til torgs flere studier som har hamret inn at godene ikke er rettferdig fordelt her i livet. Den som har et attraktivt utseende ser ut til å få mange andre goder med på kjøpet.

For et par år tilbake viste eksempelvis en australsk studie at pene menn tjener mest. Andre har vist til at menn som har et mindre godt utseende har større sjanse for å ende opp uten jobb.

Utseendet påvirker også hvor kompetente vi tror folk er, melder Insead Insight. Her er det imidlertid en kjønnsforskjell. Vi har en større tendens til å assosiere et godt utseende med kompetanse når vi vurderer menn når vi vurderer kvinner. For kvinner fant forskerne ingen sammenheng mellom opplevd kompetanse og et attraktivt utseende.

Redde for konkurranse

At en mann har et godt utseende, betyr imidlertid ikke at han lander den jobben han søker på, fastslår Stefan Thau, førsteamanuensis i organisasjonsadferd ved Insead i et innlegg hos Insead Insight.

I mange tilfeller holdes faktisk utseendet imot den pene mannen, skriver forskeren. Eksperimenter han og noen kolleger har gjort viser at beslutningstagere ser ut til å foretrekke mindre pene kandidater; men bare hvis de tror dette styrker deres egne sjanse for å gjøre suksess.

Beslutningen om ansettelse avhenger altså av om de tror dette er en de kommer til å samarbeide med, eller om det er en de kommer til å konkurrere med. De som trodde de skulle samarbeide med den nyansatte, foretrakk den pene mannlige kandidaten og trodde at han ville ha en positiv innvirkning på deres egen suksess. De som trodde de ville komme til å konkurrere med kandidaten som skulle ansettes, hadde på sin side en tendens til å velge kandidater med et mindre attraktivt utseende. De så den lite attraktive kandidaten som mindre dyktig, og dermed som mer tjenlig for egen suksess.

Powered by Labrador CMS