Europa

Holder på smilet: Stepan fra Irkutsk.

Sanksjonene mot Russland lite effektive

På kort sikt er det ikke sanksjonene, men fallet i oljeprisen som har tvunget den russiske økonomien i kne. Det melder den tyske tenketanken DIW.

Publisert Sist oppdatert

Tysk næringsliv har vært blant de mest skeptiske til de økonomiske sanksjonene vesten innførte for å straffe Russlands president Vladimir Putin etter annekteringen av Krim. De har advart mot at sanksjonene er lite treffsikre og dessuten skader europeisk økonomi vel hardt.

Nå har den innflytelsesrike tyske tenketanken DIW har sett på sanksjonene. De konkluderer med at som straff har ikke sanksjonene hatt noe særlig effekt. Når Russlands økonomi likevel er dårlig stilt, skyldes det først og fremst fallet i oljeprisen.

I dag utgjør om lag 67 prosent av Russlands eksport olje og gass. Inntektene herfra dekker over halve statsbudsjettet. Det gjør landet svært utsatt for svingninger i internasjonale råvarepriser.

Siden 2014 har den russiske valutaen, rubelen, depresiert med 50 prosent mot dollaren. Det betyr at for russere som får lønn i rubler er svært mange importvarer blitt veldig mye dyrere, resultatet er at mange har fått mye mindre å rutte med bare på ett år. Det er dette valuafallet som har gjort mest skade på økonomien, ifølge Konstantin Kholodilin i DIW Berlin.

Allerede er det tegn til at mange russere bytter ut importvarer med russiskproduserte varer, ofte med lavere kvalitet. Nødvendige oppgraderinger av russisk produksjonskapasitet blir igjen holdt tilbake av sanksjonene som vanskeliggjør innføring av nye maskiner og utstyr, ifølge Kholodin. Det betyr at sanksjonene kan ha en effekt, men først om noen år, når behovet for nye maskiner og teknologi blir presserende.

Powered by Labrador CMS