Samfunn

Statsminister i Finland Juha Sipilä.

Styrer mot politisk krise i Finland

I Finland sliter man for tiden med innføringen av helse- og sosialreformer. I går meldte statsminister Sipilä at forhandlingene med koalisjonspartnerne hadde møtt veggen. Finland har den dårligste økonomien i EU etter Hellas.

Publisert Sist oppdatert

De interne stridighetene i regjeringen som består av Centern, Samlingspartiet og Sannfinländarna, står nå i fare for å skape en regjeringskrise. Det tror Finlandseksperten Jan von Gerich i Nordea.

I en bloggpost i dag skriver han at regjeringens vedvarende mangel på enighet gjør at man må stille spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre reformene som landet så desperat trenger.

Samlingspartiet bestemte seg torsdag for at det ikke kan godkjenne Sipiläs forslag til sosial- og helsereform. Stridens kjerne er den regionale utformingen av systemet. Mens Centern ønsker en modell med 18 regioner, vil Samlingspartiet ha en modell med klart færre regioner, som også er i tråd med ekspertutvalgets anbefaling. Det er ventet at Sanfinländarna kan gå for begge løsningene.

Gerich spekulerer på bloggen om ikke det ligger mer bak stridighetene enn helsereformen.

It seems the Finnish government is able to break itself up even without a big battle with the trade unions. Outlook negative.

Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB gjenopptas forhandlingene fredag morgen. Sipiläs regjering har hatt makten i så vidt over fem måneder. Ifølge Gerich er det uaktuelt med nyvalg. I tilfelle det blir regjeringskrise, kan statsministeren prøve å finne andre regjeringspartnere.

Støtten til Sanfinländarna har mer eller mindre kollapset den siste tiden. Ifølge Helsinging Sanomat har de mistet støtten fra om lag hver andre velger siden valget.

Powered by Labrador CMS