Arbeidsliv

SV: – Arbeidslivspolitikk er årets «reservasjonsrett»

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): SV mener regjeringen fører en kvinnefiendtlig arbeidslivspolitikk. Kvinnedagen i år må handle om arbeidsliv, mener partiet.

Publisert Sist oppdatert
I fjor fikk regjeringens forslag til reservasjonsrett mot abort for fastleger tusenvis av kvinner til å gå ut i gatene i protest på kvinnedagen. I år mener SV at regjeringens arbeidslivspolitikk bør engasjere minst like mye.

– Det er i ferd med å skje et pensjonsran mot store grupper kvinnelige ansatte i offentlig sektor på grunn av de borgerlige partienes privatiseringsiver. I tillegg er vi svært bekymret for hvordan regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven vil slå ut for likestillingen, sier SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø til NTB.

Mister pensjon

SV gjorde spørretimen på Stortinget onsdag nærmest om til en «8. mars-spesial» ved å pepre både statsminister Erna Solberg (H) og likestillingsminister Solveig Horne med spørsmål knyttet til kvinners rettigheter.

Statsminister Erna Solberg (H) ble konfrontert med at en rekke offentlige ansatte har fått dårligere pensjonsvilkår fordi de borgerlig styrte kommunene de bor i har valgt å privatisere eller konkurranseutsette offentlige oppgaver.

– Dette rammer først og fremst kvinner, påpekte Audun Lysbakken.

Han pekte på at kvinnedominerte bransjer som eldreomsorgen, barnehagene og renhold er de som nå i størst grad opplever privatisering.

Erna Solberg svarte at vi i fremtiden trenger større mobilitet mellom offentlig og privat sektor og at det er en utfordring at de offentlige pensjonsordningene ofte er så mye bedre enn de private pensjonsordningene.

– Jeg synes SV lager dette til en veldig snever bit, vi kan ikke alle være ansatt i offentlig sektor. Vi må være opptatt av alle kvinner, ikke bare de som jobber i offentlig sektor, uttalte Solberg.

Mer fleksibelt

– Jeg oppfatter dette som en bortforklaring. Hun imøtekommer ikke alle de damene som nå utsettes for et pensjonsran som følge av at arbeidsplassen deres privatiseres, sier Kirsti Bergstø.

Bergstø er også skuffet over svarene fra likestillingsminister Solveig Horne.

Statsråden ble blant annet spurt om hvilke konsekvenser regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven vil få for likestillingen, samt hvordan hun vil legge til rette for at kvinner kan kombinere familieliv og en jobb i varehandelen når regjeringen åpner for søndagsåpne butikker.

Hornes svar var at de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven vil gjøre det enklere å få til gode og fleksible ordninger, tilpasset den enkeltes hverdag og familieliv.

– Opp av sofaen

Det mener Bergstø er naivt.

– Hver gang Horne blir utfordret på likestillingsspørsmål, så er hennes standardsvar «gode og fleksible løsninger», men endringene de foreslår vil først og fremst gi arbeidsgiver mer fleksibilitet. Grunnen til at norske kvinner ligger på verdenstoppen i yrkesdeltakelse, samtidig som de føder barn, er nettopp at vi har hatt et regulert arbeidsliv og en bevisst likestillingspolitikk, mener hun.

Bergstø oppfordrer alle kvinner og andre arbeidsfolk til å komme seg opp av sofaen og ut i tog på kvinnedagen.

– Konsekvensene av regjeringens arbeidslivspolitikk er kanskje ikke like lette å se som reservasjonsretten var, for de kommer så stykkevis og delt. Men stadig flere opplever allerede konsekvensene på kroppen, sier Bergstø. (©NTB)

Powered by Labrador CMS