Arbeidsliv

Tips om stemmebruk og kroppsspråk

Noen gang lurt på hvorfor to personer kan si det samme, hvorpå bare én får kreditt for det?

Publisert Sist oppdatert

Svaret kan være at det lyder forskjellig når de to snakker. Noe som igjen kan være forskjellen på om man blir hørt eller ikke. Det hevder Allison Shapira, president i Global Public Speaking LLC, i et innlegg hos hbr.org.

Si setningen «Jeg har noe jeg vil si deg». Tenk at du sier den som om du stiller et spørsmål, med et tonefall som går opp på slutten. Tenk deretter at du sier det samme i et dypt toneleie, særlig mot slutten av setningen. Den siste varianten høres sannsynligvis mest troverdig ut.

Om folk lytter til deg eller ikke, handler selvfølgelig om hva du sier og hvilke ord du bruker. Men å snakke med tyngde og troverdighet handler også om stemme. Som igjen handler om måten du bruker pusten din på. God pusteteknikk kan påvirke både kraften og klangen i stemmen din.

Les også: Bruk blikket til din fordel

Shapira mener at pusteteknikk en av de viktigste, men mest oversette, teknikkene i taletrening. I innlegget sitt hos hbr.org deler hun noen teknikker for å finne frem til en mer kraftfull bruk av pusten:

  • Stå med føttene godt plantet i bakken. Stå med føttene fra hverandre. Strekk armene hodet, og trekk pusten dypt. Når du puster ut senker du armene sakte nedover langs sidene av kroppen, mens du beholder brystkassen i den posisjonen den har. Skuldrene er nå trukket litt bakover. Dette er ifølge Shapira den beste utgangsposisjonen både når du skal holde tale, og for å synge. Nå står du oppreist i hele din høyde, og utstråler selvtillit. (Hun presiserer at man skal gi seg med øvelsen hvis man skulle bli svimmel eller uvel. Det er ikke meningen. Meningen er at det bare skal føles litt annerledes når man puster. )
  • Pust dypt inn, igjen. Hold en hånd nederst på magen og en på brystet. Kjenn om du puster med magen, eller om du bare puster med brystet. Forsøk å puste med magen. Pust rolig ut.
  • Pust dypt inn nok en gang. Snakk når du puster ut, og bruk pusten til å støtte oppunder de ordene du sier. La pusten gå i en jevn strøm mens du snakker.

Det er ikke meningen at man skal drive med dette i enhver situasjon, men Shapira råder folk til å trene litt når de er for seg selv - helt til de klarer å puste godt uten store anstrengelser. Til slutt blir det kanskje også en naturlig ting å gjøre. Resultatet kan bli mer kraft og klang i stemmen, noe som øker sjansen for at folk lytter til deg. God pusteteknikk kan også hjelpe deg med å roe ned i stressede situasjoner. Kanskje forsøket verd å prøve?

Powered by Labrador CMS