Samfunn

Godstog ankommer jernbaneterminalen på Brattøra nordfra en sen kveld.

Vanskelig å overføre gods fra vei til sjø og bane de neste fem årene

En anaylse utført av Oslo Economics for Samferdselsdepartementet viser at muligheten til å overføre gods fra veg til bane og sjø er begrenset på kort sikt, altså de neste fem årene, ifølge rapporten.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Ecomics har også vurdert hvordan konkurransen mellom de forskjellige transporttypene faktisk fungerer rundt om i landet. Stykkgods mellom Oslo og de store byene Trondheim, Stavanger og Bergen har ifølge rapporten den sterkeste konkurransen. Det er også relativt sterk konkurranse mellom transport på vei og sjø når det gjelder frakt av containere fra Vestlandet eller Østlandet og ut til deler av det europeiske kontinentet.

Konsulentene kommer till at en hypotetisk ökning i transportkostnader på 10 procent antas i gjennomsnitt å medføre en økning i totale varekostnader på kun 0,5 prosent. Det betyr i klartekst at næringslivet ikke endrer etterspørselen etter transport for sine varer når prisen går opp. Viljen til å lete etter alternative transportmetoder er dermed ikke stor. Og dermed vil heller ikke avgiftsendringer ha noen særlig hensikt.

Analysen viser at varer som raskt må komme frem, blir fraktet på veiene. For disse er ikke sjø- eller banetransport aktuelt.

Dessuten har mange bedrifter valgt beliggenhet med tanke på godstransport. De har kanskje investert i et logistikkstystem med varelagre og nærhet til veier. I mange tilfeller hindrer dette en kortsiktig respons på endringer i de forskjellige transportprisene.

På lengre sikt er det likevel mulig å få mer av godstransporten over på sjø og bane. På mer enn fem år åpnes det for muligheter til å flytte produksjonsanlegg og endre logistikkløsninger, heter det i rapporten.

Investeringerer for å bedre kvaliteten på jernbanen vil trolig ha en relativt sterk effekt på etterspørselsiden. Men her kan kostandene komme til å bli store, tror konsulentene i Oslo Economics.

Økt godstransport til sjøs

Det spørs om det var det svaret samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen ønsket seg når han snart slipper den store jernbanereformen. Likevel er det tegn til at ting er i ferd med å skje. Fredag slapp SSB tallene for godstransporten. De viste vekst. Det ble transportert 22 000 flere containere til go fra de største norske havnene i løpet av 4. Kvartal 2014 sammenlignet med året før. Det var en økning på 13 prosent.

Powered by Labrador CMS