Ledelse

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre bruker blant annet Litteraturhuset som modell når han skal utvikle Nasjonalbiblioteket.

Varsler biblioteksrevolusjon

Aslak Sira Myhre har store planer for bibliotekene våre.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Aftenposten vil Aslak Sira Myhre gjøre bibliotekene til litteraturhus, og Nasjonalbiblioteket skal bli et like viktig sted som Stortinget.

Nasjonalbibliotekaren forteller til avisen at publikum allerede til høsten vil begynne å merke forskjell.

Myhre tiltrådte stillingen i november i fjor, og har ansvaret for 420 medarbeidere. De har allerede fått være med å utvikle en digital revolusjon, ifølge Sira Myhre.

– Nasjonalbiblioteket skal lage en «Yr» på egne data. Vi skal lage en inngang som bringer deg inn i alt dette som finnes her, et landskap du kan bevege deg i, sier han til avisen.

Hensikten er at brukerne skal benytte apper til å hjelpe seg å navigere i den store mengden informasjon på internett. En inngangsapp skal bidra til forenklingen.

– Vi er kunnskapsbasen til fem millioner mennesker, det er et nasjonalt bibliotek. Vi må ha et ambisjonsnivå som er deretter. Vi har vært fremst i verden i å skape et digitalt bibliotek, sier han til Aftenposten.

Sira Myhre ønsker at befolkningen skal få tilgang til Nasjonalbiblioteket via alle nærbibliotekene. I dag er det slik at du må befinne deg fysisk ii Nasjonalbiblioteket, for å få søke i basen.

Bibliotekene skal utvikles i retning av litteraturhus. Kulturminister Torhild Widvey har satt av tippemidler. Tanken er at Sira Myhre skal fylle bibliotekene med alt fra forfattere og debatter til strikkeklubber og idrettslag.

Fra høsten 2015 vil Nasjonalbiblioteket presentere de første programmene.

– Fra 2016 skal det å komme hit, føles som om du kommer til British Library. Det skal være et kunnskapstempel, og samtidig et sted du er velkommen inn, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS