Nyskaping

Forbrenningsanlegget ved Klemetsrud er Norges største. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Aker tester CO2-fangst på Klemetsrud

Forventer en effekt på 90 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I fem måneder, fra og med mandag 25. januar, skal Aker Solutions kjøre et testprogram for CO2-fangst på Klemetsrud. Det blir første gang et slikt prosjekt gjennomføres på et avfallsforbrenningsanlegg.

Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune og Aker Solutions undertegnet kontrakten som muliggjorde prosjektet i desember. Målet er å kunne redusere andelen CO2 i røykgassen som slippes ut med 90 prosent. Totalt slippes det ut 300.000 tonn CO2 fra anlegget på Klemetsrud hvert år. Forbrenningsanlegget er Norges største.

Ser muligheter

På sikt håper Røkke-selskapet å få innpass i et stort, nytt europeisk marked.

Det finnes omtrent 450 moderne avfallsforbrenningsanlegg i Europa pr. januar 2016. Ved et vellykket testprogram kan Aker Solutions bli første aktør til å levere betydelige resultater vedrørende fjerning og lagring av karbondioksid til dette markedet.

- Dette er pionerarbeid med betydelig potensial ettersom verden fokuserer på å finne metoder for å begrense karbonutslipp. Dette prosjektet er av internasjonal betydning, sier Valborg Lundegaard, leder for engineering i Aker Solutions.

- Vi ser potenisal i dette markedet verden rundt, bekrefter hun.

Samtidig som testprogrammet kjøres, skal en mulighetsstudie for hvordan teknologien kan anvendes ved et fullskalaanlegg gjennomføres. Dermed kan Klemetsrudanlegget ha tatt første stikk i retning å bli Norges første fullskalaanlegg for CO2-fangst. Stortinget har vedtatt å ha et slikt anlegg på plass innen 2020. Andre kandidater fremmet av Gassnova (Statens foretak for CO2-håndtering) er Yaras ammoniakk-fabrikk i Porsgrunn og sementfabrikken til Norcems i Brevik.

Spleiselag

Kostnadene prosjektet medfører dekkes av Gassnova, Aker Solutions og Oslo kommune. Utover dette ville selskapet ikke kommentere kostnadene knyttet til prosjektet.

Powered by Labrador CMS