Samfunn

Båtsfjord tok bunnplasseringen på Kommunal Rapports kommunebarometer i år.

Båtsfjord er Norges dårligste kommune

Publisert Sist oppdatert

Kommunal Rapports kommunebarometer viser at det står dårlig til i nord. Kun en av kommunene i Nord-Norge havner blant det 100 beste i undersøkelsen som avisen har gjort til en årlig tradisjon.

Finnmark er aller dårligst. Kommunene i fylket er i snitt rangert på 395. plass. Til sammenligning er snittet i Vestfold 80. plass. Den dårligste kommunen i Norge er ifølge barometeret Båtsfjord i Finnmark som selvsagt lander på den lusne 428. plassen.

Kommunal Rapports barometer settes sammen av tall fra kommunenes regnskaper og andre mer sosiale indikatorer som utdanning og arbeidsledighet.

Ordføreren i Båtsfjord Geir Knutsen (Ap) peker på at kommunen har store utfordringer med ressurskrevende brukere og spesialundervisning.

Ifølge Kommunal Rapport er det særlig innen skole og omsorg at det nordligste fylkene kommer dårlig ut sammenlignet med resten av landet.

Avdelingsdirektør Stian Lindgård ved Fylkesmannen i Finnmark advarer mot å konkludere med at kvaliteten på tjenestene er lavere i nord, men han innrømmer at mange små kommuner sliter med sårbare fagmiljøer.

Lav valgdeltagelse

Men sammenslåing er lite aktuelt i Båtsfjord. 74 prosent stemte imot en kommunesammenslåing, og bare 9,7 prosent fant det bryet verdt å møte opp for å si sin mening.

Valgforsker Frank Aarebrot har aldri sett så lite engasjement i et valg, melder NRK.

– Jeg vil faktisk si at det nesten er slik at resultatet ikke burde vært offentliggjort, det blir nesten bare til forvirring. Det betyr at noen ihuga neifolk har deltatt, og resten av kommunen har vært likegyldig, sier Aarebrot.

Ordfører Knutsen uttalte at den lave deltakelsen kan skyldes at innbyggerne tar det for gitt at kommunen skal fortsette på egen hånd.

– Det kan være de har tatt det som en selvfølge med bakgrunn av de signalene vi politikere har gitt. De har vært entydig på at vi skal være en selvstendig kommune i fremtiden.

Powered by Labrador CMS