Samfunn

Får gjennomslag for minst 70 prosent av løftene

President Trump vil kunne få gjennomslag for ganske mange av valgløftene han har gitt. Rådgiverne har listen klar.

Publisert Sist oppdatert

Hvor mye makt får president Donald Trump? Og hvilke valgløfter kommer han til å klare å gjennomføre?

I september hadde journalist Evan Osnos en lang artikkel i magasinet New Yorker der beskriver hvordan de fire første årene med president Trump vil kunne se ut. Det er ikke snakk om en ren gjettelek, Osnos har snakket med en lang rekke av Trumps nærmeste rådgivere og andre insidere i det republikanske partiet.

Allerede skal det være utarbeidet en plan for første dag på jobben – First Day Project, der flere av Obamas politiske serie skal reverseres. Det er først og fremst snakk om såkalte executive orders som Obama innførte som raskest kan reverseres av en ny president. Dessverre for demokratene, har Obama benyttet seg av flere slike i det siste med en lite samarbeidsvillig kongress.

Rådgiverne i Trump-leiren har allerede lagt frem ratifisering av Paris-avtalen som en kandidat til reversering på første dag. På den samme listen finner man også oppstart av det kontroversielle oljerør-prosjektet Keystone pipeline og en stopp for programmet for syriske flyktninger. Trump skal også kunne be Commerce Department om å fremme handelssaker mot Kina i Verdens handelsorganisasjon, slik han har truet med under valgkampen.

Innvandring

Men ifølge Osnos har alle disse sakene lavere prioritet enn en radikal endring i amerikansk innvandringspolitikk. For Trump har lovet å bygge en mur mot Mexico og å sende ut alle innvandrere uten lovlig opphold. Det er anslått at innvandrergruppen han har pekt ut, er på over fem millioner mennesker.

Forskning har vist at amerikanske presidenter oppnår som regel minst 70 prosent av det de sier det skal gjennomføre. Fakta-sjekkersiden PolitiFact har vist at også president Obama har fått delvis gjennomslag for rundt 70 prosent av hele 500 løfter.

For å samle republikanerne er det ventet at han vil forsøke å utfordre reglene for livstidsansettelse for embedtsmenn.

Duket for filibuster

En del av Trumps valgløfter vil være umulig å endre uten at enten kongressen eller domstolene hjelper til. Dette gjelder for eksempel Obamacare, skattekutt eller truslene om lempe på lovene for å saksøke journalister for det de har skrevet. Etter nattens valg har republikanerne flertall i kongressen, men ikke de nødvendige 60 stemmene i senatet for å unngå såkalt demokratisk filibuster, altså at demokratiske senatorer forhindrer lovendringer blant annet ved å trekke ut tiden med lange taler.

Økonomi

Trumps økonomiske politikk viker ikke så mye fra tidligere tanker på republikansk side. Det handler om lavere skatt for å stimulere til mer arbeid og investering. Trumps rådgivere mener han ikke kommer til å bryte ut av handelsavtaler, men at han mener alvor med truslene mot å sette opp handelsmurer mot Kina. Han har også truet med å ville reforhandle statsgjelden til Kina.

Powered by Labrador CMS