Aktuelt

Finanskrise-tall i Asia

Canton-messen, som ofte tar temperaturen på den globale etterspørselen, viser den laveste aktiviteten blant kinesiske fabrikker og oppkjøpere siden 2008.

Publisert Sist oppdatert

Over 24.000 selskaper deltar på årets messe, og det forventes flere hundre tusen besøkende fra hele verden, skriver DN.

Salgskontrakter for bare 200 milliarder kroner er likevel for dårlig. Så lave tall har ikke messen hatt siden finanskriseåret 2008.

- Situasjonen er langt fra optimistisk i år. Det er svak eksport og dårlig internasjonal etterspørsel, sier pressetalsmann Xu Bing til South China Morning Post.

Dette er i tråd med hva globale handelsstatistikkene har vist. Veksten i verdenshandelen er lav, og har falt i Asia siden 2014.

– Siden andre verdenskrig har handel vært motoren som har drevet økonomisk fremgang. Handelsveksten var dobbelt så høy som veksten i det globale bruttonasjonalproduktet frem til 2008-krisen. Siden har den falt, sa toppsjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, nylig.

Den kinesiske eksporten falt med 10 prosent i september – til 184,5 milliarder dollar, sammenlignet med for et år siden. Eksportfallet var tre ganger høyere enn hva Kina-analytikere hadde forventet. Situasjonen er den samme i andre eksportavhengige asiatiske økonomier, skriver DN.

Powered by Labrador CMS