Arbeidsliv

Hva skjer med produktiviteten i dårlige tider?

Forskere har lagt produktivtetsdata fra et stort, amerikansk selskap under lupen.

Publisert Sist oppdatert

I en studie publisert i artikkelen «Making Do with Less: Working Harder During Recessions» har Edward P. Lazeard og Kathryn L- Shaw - begge fr Stanford Graduate School of Business - og Christopher Stanton fra Harvard University sett nærmere på produktivtetsstatistikk som omfatter 23 000 arbeidstagere i et stort selskap som opererer i ulike deler av USA.

Navnet på selskapet er ikke oppgitt, men medarbeiderne utfører oppgaver som er ganske like, og produktiviteten er blitt målt av datamaskiner. Dette gjør at forskerne har kunnet måle produktivitet før og etter nedgangsperioden 2007-2009. De kan også se på forskjeller mellom stater med mye arbeidsledighet og stater som ikke ble truffet av nedgangstidene i like stor grad.

Usikkerhet påvirker

Konklusjonen deres er at det er de arbeiderne som er mest redde for å bli sagt opp som står for mesteparten av økningen i produktivitet i dårlige tider. Produktiviteten økte eksempelvis mest blant medarbeidere som jobbet i stater med høy arbeidsløshet, som Florida. Det skriver Insights by Stanford Business, nettmagasinet til Stanford Graduate School of Business, i en omtale av studien.

Det viste seg også at produktiveten endret seg lite blant "stjernene" i arbeidsstokken i dårlige tider. Forklaringer på dette kan være at de allerede bidro med sitt beste, eller at de hadde god selvtillit på jobbutsiktene sine.

Powered by Labrador CMS