Ledelse

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan besøker Russland tirsdag, kun uker etter at han ble forsøkt veltet fra makten i et mislykket kuppforsøk.

Klart for forsoningsmøte mellom Erdogan og Putin

Publisert Sist oppdatert

Alt ligger til rette for ytterligere forbrødring mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske motpart Vladimir Putin når de møtes i St. Petersburg tirsdag. Inntil nylig var forholdet mellom landene svært kjølig.

Det diplomatiske forholdet mellom landene havarerte etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet til Syria november i fjor, men siden den tid har mye skjedd. Spesielt etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia 15. juli, har Tyrkia og Russland nærmet seg hverandre. Erdogan mottok umiddelbart støtte fra Putin etter kuppforsøket, noe han har kritisert Vesten for å ikke gjøre i like stor grad.

– Dette besøket er for meg en ny milepæl i det bilaterale forholdet, som begynner med blanke ark. Personlig, av hele mitt hjerte, og på vegne av Tyrkia hilser jeg herr Putin og alle russere, sier Erdogan i et intervju med statlig russisk TV i forkant av besøket.

Godtok unnskyldning

Vendepunktet i forholdet mellom de to landene kom i juni, da Putin godtok en personlig unnskyldning fra Erdogan for nedskytingen av kampflyet. Russland valgte umiddelbart å trekke tilbake et forbud mot å selge pakkereiser til Tyrkia og signaliserte at restriksjoner mot importmat og tyrkiske byggefirmaer ville bli fjernet.

Etter kuppforsøket har Tyrkia lagt seg ut med USA og EU under den pågående «utrenskningsprosessen» mot politiske motstandere. Dermed er det en i stigende grad isolert Erdogan som nå reiser til Putins hjemby St. Petersburg.

– Det er interessant om Putin tar vel imot Erdogan og gir sin støtte til ham, slik at Vesten får det vanskeligere med å påvirke Tyrkia framover, sier seniorforsker Flemming Splidsboel ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Økonomisk samarbeid

De to lederne skal blant annet drøfte krisen i Syria – hvor begge landene er militært involvert – og kampen mot terror. Det opplyser en talsmann for den tyrkiske presidenten til det russiske nyhetsbyrået Tass.

I forkant av nedskytningen av flyet var de to landene tette handelspartnere, men etter at krisen brøt ut ble store deler av handelen stanset. Derfor er det sannsynlig at de to landene vil ta opp igjen mer av det økonomiske samarbeidet.

– Turisme, landbrukseksport fra Tyrkia til Russland og energisamarbeid, som begge land har interesse av, vil være opplagt å ta opp igjen, sier Splidsboel.

Powered by Labrador CMS