Ledelse

FEIGE SJEFER? Ledere i norsk politi lar seg for lett styre av politiske utspill, mener Politiets fellesforbund.

Lei av politisk innblanding

Toppledelsen i norsk politi må bli tøffere. De lar seg for lett styre av politiske utspill. At sommerdekksaken i Østfold nå skal avgjøres av Spesialenheten for politisaker betyr i realiteten at politiledelsen frasier seg eget lederansvar, mener Politiets fellesforbund.

Publisert Sist oppdatert

Politiets fellesforbund, som organiserer 16.500 ansatte i norsk politi, er lei av at toppledere i politiet gang på gang blir toppstyrt av politikere og dermed får innskrenket sin frihet til å drive ledelse.

Et fersk eksempel her handler om politimannen som lørdag 6. november rykket ut med sommerdekk på glatt føre.

Dagen før hadde politiet uttalt at «vi tar førerkortet fra folk som ikke har skiftet til vinterdekk». Det er nok som mange husker at det var særdeles glatt på norske veier første helgen i november.

Men i Østfold hadde man ikke skiftet dekk på bilene. Og da politiet fikk melding om en ulykke, rykket politimannen ut med sommerdekk på bilen. Og ble stående i grøfta.

Dette ble en artig sak om liv og lære for mediene, og der det er medieoppslag å hente, der finner du gjerne en politiker eller to også.

Frps Ulf Leirstein var raskt ute med å kreve lappen fra politimannen som kjørte. Også Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad tok seg tid til en timeout fra budsjettforhandlingene med regjeringen, og gikk alvorstungt ut og krevde «likhet for loven».

– Jeg synes det er naturlig å ta det opp med justisministeren. Det må være likhet for loven, sa Ropstad til NRK og alle andre som ville høre.

Dette reager leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, kraftig på:

– Er det opp til politikerne, kun basert på kjennskap til saken fra media, å utøve ledelse i politiet? spør han.

– Ropstad trenger ikke å fortelle norsk politi at det er dumt å kjøre med sommerdekk på vinterføre, påpeker Bolstad.

– Det kan være flere faktorer som media ikke skriver om, som er årsaken til politiets opptreden. Slike situasjoner krever ledelse og ledere som tar lederansvar, sier lederen i Politiets fellesforbund.

Sommerdekksaken hadde aldri blitt oversendt Spesialenheten for politisaker dersom det ikke hadde vært for utspillene til Ropstad & co

Juriststyre en årsak?

Foto LEI AV INNBLANDING: – Er det opp til politikerne å utøve ledelse i politiet? spør leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad. (Foto: NTB-scanpix).

Bolstad og Politiforbundet mener å ha flere eksempler på at politikere blander seg inn i daglig ledelse og prioriteringer i politiet.

Et eksempel er den såkalte «voldtektsbølgen» i Oslo for noen år siden. På kort tid opplevde man flere overfallsvoldtekter i Oslo sentrum.

– Dette opprørte politikerne, naturlig nok. Men Oslopolitiet har egne folk som jobber med voldtekt. De er i stand til å vurdere hvilke tiltak som bør settes inn. Like vel krevde daværende politisk ledelse at politiet iverksatte «tiltak».

Et annet ferskt eksempel er passkontrollen på Gardermoen. Politimesteren hadde foretatt en politifaglig vurdering om hvilke saker som skulle prioriteres i distriktet basert på et trangt driftsbudsjett, og varslet også at det kunne bli køer i passkontrollen i sommer på grunn av det.

Og køer ble det. Men det ville ikke politikerne akseptere. Og dermed «ryddet» selveste justisministeren opp gjennom å kreve en omprioritering av ressursbruken.

– Det er ikke lett å utøve ledelse i slike situasjoner, sier Bolstad. Like vel mener han norske politiledere i for liten grad våger å stå opp som ledere. De må tørre å være litt mer leder, er budskapet fra fagforeningslederen, som stiller spørsmål ved om mangel på politifaglig kompetanse i ledergruppene ved norske politidistrikt er noe av årsaken til at lederevnene i norsk politi stadig blir et tema.

– De tenker for likt. Det går ut over mangfoldet i ledelsen. I dag sitter det for mange jurister på toppen. Vi må se på organiseringen av ledelsen i norsk politi, menet han.

LES MER OM POLITILEDELSE

Må bli tøffere

– Det ligger et forbedringspotensial i forhold til det ansvaret man har som leder.

– Norske politiledere må bli tøffere. De blir fort for tilbakeholdne, sier Sigve Bolstad.

Et eksempel på denne tilbakeholdenheten mener Bolstad man ser i «sommerdekksaken» i Østfold. Der valgte politiledelsen å oversende saken til Spesialenheten for politisaker.

– Dette er minste motstands vei. Jeg lurer noen ganger på om den lokale ledelsen sender saker til Spesialenheten for å slippe å utøve ledelse selv, sier Bolstad.

– Det er for enkelt for politiledelsen og sende saker over til Spesialenheten. Da sier man i realiteten fra seg lederansvaret og slipper å utøve ledelse.

– Sommerdekksaken hadde aldri blitt oversendt Spesialenheten for politisaker dersom det ikke hadde vært for utspillene til Ropstad & co. Det er jeg sikker på, sier Sigve Bolstad.

Powered by Labrador CMS