Ledelse

Men strategiplanene var ikke døde

3 grunner til at vi kan trenge strategisk planlegging.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes dem som hevder at strategi ikke lenger er nødvendig, konstaterer daglig leder og lederkonsulent i Inquentia Group, Elisabet Lagerstedt, i et innlegg hos Insead Insight. Hun skriver ikke hva begrunnelsen skal være, men dette at man aldri vil være i stand til å planlegge fullt ut for det uventede er en kjent debatt innenfor ledelse. Dermed er det da også en del som stiller spørsmål ved om det er klokt og nødvendig å bruke så mye tid på planlegging.

Men tilbake til Lagerstedt. Hun har en litt annen innfallsvinkel til den typen debatt. Hun mener at vi mennesker er skrudd sammen på en slik måte at en strategisk tilnærming til business - og livet - er nødvendig for å få utnyttet det potensialet vi sitter inne med. Slik argumenterer hun:

  • Prioritering er en nøkkel til å lykkes
    Vi klarer ikke å gjøre alt, verken som enkeltindivider eller i business. Vi må prioritere for å få ting gjort. Strategiarbeid kan hjelpe virksomheter til å konsentrere seg om de nøkkelområdene som er viktigst for å lykkes.
  • Det ligger i menneskets natur å tenke framover
    Når vi ser fremover, og forsøker å posisjonere oss for fremtiden, har vi muligheten til å stoppe opp og se på det store bildet før vi tar beslutninger. Vi fjerner oss litt fra de pågående dag-til-dag-aktivitetene. Lagerstedt argumenterer for at vi faktisk har et ansvar for å aktivt forsøke å forme fremtiden, fremfor å handle som om vi var hjelpeløse ofre som ikke har noe annet valg enn å respondere på hendelser som er utenfor vår egen kontroll.
  • Læring er en viktig del business
    Vi lærer av erfaring, men vi lærer ikke hvis vi ikke reflekterer rundt det som har hendt. Strategiarbeid gjør at ledere og medarbeidere faktisk setter av tid til å tenke og reflektere rundt det de driver med, herunder hvilken retning de skal velge for fremtiden.
Powered by Labrador CMS