Arbeidsliv

Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden i den midtre delen av Nordsjøen, omtrent 180 kilometer vest for Stavanger.

Nederlag i arbeidsretten kan sende tusenvis av oljearbeidere ut i streik

Den nye brønnserviceavtalen mellom Norsk olje og gass og Safe ble inngått på lovlig måte, konkluderte arbeidsretten i dag. Industri Energi forbereder seg på streik etter det sviende nederlaget.

Publisert Sist oppdatert

LO-forbundet Industri Energi (IE) fikk ikke medhold i tvistesaken de anla mot Norsk olje og gass (NoG) om at arbeidsgiverne hadde brutt sine forpliktelser i oljeserviceavtalen (OSA). Det ble klart da en enstemmig arbeidsrett la fram sin avgjørelse i dag.

Industri Energi mente motparten brøt forhandlingsforskriftene da det ble inngått en avtale med det konkurrerende forbundet Safe under et forhandlingsbrudd i sommer. Industri Energi hevdet også at dette var et brudd fordi avtalen med Safe innebar et avvik fra kravene de selv stilte.

Dommen gjør at meklingsresultatet mellom Safe og NoG blir stående, men det understrekes at Industri Energi sin oljeserviceavtale «er den ledende avtalen innen oljeservice» og at denne skal forhandles først også i fremtiden. Arbeidsrettsdommer kan ikke ankes (selv om det finnes enkelte unntak, som ikke gjør seg gjeldende i denne saken).

– Vi taper fordi vi har plikt til å sørge for at Norsk olje og gass kan oppfylle lovbestemt mekling. Dommen legger ikke føringer på forhandlingene i OSA-området, sier advokat Eyvind Mossige i Industri Energi til egne nettsider.

– Industri Energi må selv ta følgene av dette

Arbeidsgiverforeningen Norsk olje og gass i NHO har under hele rettsprosessen hevdet at Industri Energi gjennom hele lønnsoppgjøret fikk klare oppfordringer om å forhandle før SAFE.

– Industri Energi valgte av ukjente årsaker å utsette forhandlingene for oljeserviceavtalen. Dette til tross for at forbundet var kjent med hvilke frister og forpliktelser Norsk olje og gass hadde overfor SAFE og Riksmekleren. Vi har hele tiden ment at Industri Energi selv må ta følgene av dette, og det har Arbeidsretten nå sagt seg enig i, sier forhandlingsleder for NoG, Jan Hodneland.

Områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi vil ikke omtale utfallet av arbeidsrettssaken som et nederlag, men vedgår at kjennelsen er «skuffende».

Mekling og streikeberedskap

Forbundet skal i mekling med NoG i neste uke (meklingsstart 20. september), og opplyser at de nå innfører streikeberedskap i organisasjonen. På egne nettsider omtaler de utfallet av arbeidsrettsaken som «en bestilling på streik.»

Industri Energi har rundt 6.500 medlemmer på oljeserviceområdet, og tusenvis av oljearbeidere kan dermed bli tatt ut i streik om meklingen ikke fører frem. Partene står for øyeblikket svært langt fra hverandre, og Industri Energi gjentar etter dagens dom at de ikke kommer til å godta noe som likner avtalen Safe godtok. Blant annet krever forbundet harmonisering av nattillegget med operatør, boring og forpleiningsområdet, og avviser alle motkrav om mer fleksible arbeidtidsordninger.

– Dette er en politisk dom i arbeidsgivers favør. At Arbeidsretten på denne måten opptrer som en klassedomstol er skuffende, sier Stokka, og utdyper:

– At retten konkluderer med dette, og samtidig mener det greit for Norsk olje og gass å presse Safe til en avtale før Industri Energi er for oss helt uforståelig. Arbeidsrettsdommer kan ikke ankes. Vi kan derfor bare ta dommen til etterretning, sier han.

Koordinering

Industri Energi mener det foregår en koordinering blant arbeidsgivere, der det inngås «dårligere» avtaler med små forbund i et forsøk på å tvinge de større forbundene. Normen er at det først skal forhandles med de største forbundene, og at denne avtalen skal forme bunnlinjen for de mindre forbundene.

– Dette setter hele den norske forhandlingsmodellen på hodet og er et alvorlig angrep på fagbevegelsen. Det vil si at arbeidsgiverne fritt kan presse et lite forbund som godtar hva som helst, og sluttføre forhandlingene med dem, før de går til flertallet av de ansatte. Dette er en strategi vi har hørt om fra fagforeningsfolk i Storbritannia og USA, men som vi ikke har sett før nå i Norge, sier Stokka.

Safe, som har i overkant av 600 medlemmer på OSA-området, har gang på gang avvist IE-leder Leif Sandes påstander om at avtalen de godtok er en «dumpingavtale», og viser til at avtalen er innenfor frontfaget.

– Vi vet det er tøffe tider, men er samtidig overrasket over arbeidsgivernes aggressivitet. Men det er ikke det samme som at vi ikke er forberedt. Industri Energi innfører nå streikeberedskap i organisasjonen og ser frem til meklingen med Norsk olje og gass 20. september, sier Stokka.

Powered by Labrador CMS