Arbeidsliv

Nyhamna på Aukra i Møre og Romsdal kan bli rammet av streik.

Ny streik kan ramme olje- og gassindustrien

Torsdag møtes forbundene SAFE og Norsk olje og gass til mekling om den såkalte «landavtalen». Det kan ende med nok en streik i oljeindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Fra før er 300 av Industri Energis medlemmer i oljservice ute i streik. Det har gitt bransjen betraktelige utfordringer, fordi det relativt beskjedne uttaket rammer nødvendigheter som avfallshåndtering og miljøhensyn, og tvinger med det virksomheter i kne.

Foreløpig har selskapene som er rammet permittert 458 arbeidere fordi de ikke har nok arbeidsoppgaver til sine ansatte. Riggselskapene melder at de rammes som tredjepart, og ifølge Norges Rederiforbund vil 10 rigger være ute av drift ved utgangen av uka - noe som kan føre til 1700 permitteringer.

På torsdag kan den utfordrende situasjonen eskalere ytterligere. Fagforbundet Safe i YS er i klinsj med Norsk olje og gass når det kommer til lønnen til landarbeiderne. Safe mener NOG lokalt ikke forholder seg til frontfaget.

– I de lokale forhandlingene har bedriftene ikke levd opp til dette, men presentert rene lønnsdiktater, uten reelle forhandlinger. For enkelte av SAFEs medlemmer ville en aksept av resultatet medført reallønnsnedgang for 3. året på rad - og det i en del av bransjen som leverer store overskudd. Vi håper det skal la seg gjøre å finne en løsning, men er forberedt på streik dersom det blir nødvendig, sier første nestleder i Safe, Roy Aleksandersen.

Mandag kom streikevarslelet. Safe vil ta ut 338 medlemmer ved terminalene på Melkøya, Nyhamna og Slagen i streik fra torsdag klokken 24.00 dersom det ikke lykkes Riksmekleren å finne en løsning.

Meklingen mellom Safe og Norsk olje og gass starter klokken 10. torsdag 6. oktober.

Powered by Labrador CMS