Ledelse

Angela Merkels lederstil står i dyp kontrast til de to presidentkandidatenes høylytte væremåte over dammen, mener Anne Lise Fimreite ved UiB

Pragmatikeren Merkel: Leder etter boka

I USA diskuteres presidentkandidatene opp og ned, men ingen av dem slår Angela Merkel i politisk ledelse, mener UiB-professor.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Anne Lise Fimreite, professor i statsvitenskap og prorektor ved Universitetet i Bergen, i DN i dag. Det amerikanske valget får sterk mediedekning i Norge, mens den tyske politikken knapt ser dagens lys i norske medier. Kontrastene er store, skriver Fimreite. Både når det gjelder politikk og ledelse.

Store kontraster

I Angela Merkels biografi av Ingrid Brekke følger man Merkels liv i DDR, gjennom murens fall og gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland. Hun beskrives som svært intellektuelt og analytisk begavet – egenskaper hun bruker på både systematisk, men også sympatisk vis. Hun har få fiender. Hun hører, tenker og sier bare det som må sies. Større kontrast til de amerikanske kandidatene skal du lete lenge etter, skriver Fimreite.

Leder etter boka

Merkel framstilles som en dyktig kvinne, med gode lederegenskaper. Hun lytter, analyserer og involverer. Hun har rett og slett de lederegenskapene som forkynnes på alle innføringskurs i ledelse – Merkel er den lederen en organisasjon, uavhengig av størrelse, ønsker seg, skriver Fimreite.

Fimreite legger til at Merkel beskrives som en tilbaketrukket og rolig person, som ikke kaster brannfakler, men som kompromisser og er pragmatisk.

Alt dette gjør at Merkel er i stand til å tilpasse seg og justere kursen underveis, en lederegenskap de fleste setter høyt.

Kan ikke vente for alltid

Mye tyder imidlertid på at Merkels tilpassende og avventende strategi kan ha utspilt sin rolle. Den politiske situasjonen i Tyskland, med blant annet hundretusenvis av flyktninger, krever mer enn bare avventing og justering, mener Fimreite. Det gjenstår å se om Merkel også kan justere sin egen lederstil i takt med endringene rundt seg.

Fimreites vurdering av Merkel

+ Intellektuell og analytisk

+ Systematisk og sympatisk

+ Lytter og involverer

+ Rolig og pragmatisk

- Kan bli for avventende

Powered by Labrador CMS