Europa

Syrias president Bashar al-Assad (t.v.) vil ikke utelukke at Syria kan bli en føderal stat, slik russerne nå foreslår. Her sammen med Russlands president Vladimir Putin i Moskva i oktober.

Russland foreslår føderalisme for Syria

Syria vil kunne bli en føderal stat hvis modellen viser seg å passe for landet, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov.

Publisert Sist oppdatert

Føderalisme innebærer at ulike geografiske regioner i et land har mer selvstyre enn hva de har i en såkalt enhetsstat.

Ifølge Riabkov er dette en idé som bør diskuteres.

– Hvis det som et resultat av samtaler, konsultasjoner og diskusjoner om Syrias framtidige statssystem, kommer fram til at denne modellen vil fungere for å bevare Syria som et samlet, sekulært, uavhengig og suverent land, hvem vil være imot det, spurte Riabkov under en pressekonferanse mandag.

Men han utelukket ikke andre modeller, «såfremt de ikke dikteres av noen som sitter tusenvis av kilometer unna Syria».

FN-utsending Staffan de Mistura ønsker å gjøre et nytt forsøk på å starte fredsforhandlinger mellom det syriske regimet og opposisjonen 7. mars, såfremt våpenhvilen holder noenlunde.

I et intervju som president Bashar al-Assad ga i september, utelukket han ikke føderalisme for Syria, men han sa at enhver endring må være et resultat av dialog mellom syrerne, og at det må holdes en folkeavstemning om nødvendige grunnlovsendringer.

Powered by Labrador CMS