Samfunn

SLITSOMT: Venstre-toppene Terje Breivik og Trine Skei Grande studerer en av de mange skissene som har gått mellom samarbeidspartiene og regjeringspartiene i budsjettforhandlingene.

Spøker for ny selvpålagt budsjettfrist

Mye gjenstår før de fire partiene på borgerlig side kan legge fram en budsjettavtale. Venstre-nestleder Terje Breivik har liten tro på enighet innen klokken 18 torsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan vanskelig se for meg at vi får på plass en avtale innen den tid, sier Breivik til NTB onsdag morgen. Dagen før antydet KrF-leder Knut Arild Hareide det samme.

Sent tirsdag kveld fikk samarbeidspartiene KrF og Venstre enda en tilbakemelding fra regjeringspartiene på en nyslipt kravliste som ble oversendt tidligere på dagen.

Nytt fristbrudd

Søndag gikk tiden ut for å skrive en budsjettavtale inn i finansinnstillingen. Det innebærer at hvert enkelt parti nå må jobbe videre med sine alternative opplegg uten å vite hva stortingsflertallet enes om å bruke av penger.

Neste terskel er torsdag klokken 18, som komiteen har satt som frist for de borgerlige til å levere en tilleggsinnstilling.

– Klarer de ikke denne fristen, er det i prinsippet regjeringskrise, sa Arbeiderpartiets Truls Wickholm til NTB tidligere i uka.

På borgerlig side tones dramatikken kraftig ned. Der er signalene at man er nærmere en avtale enn noen gang før, og at man ikke må overdrive betydningen av de interne fristene som Stortinget opererer med.

Klarer de ikke denne fristen, er det i prinsippet regjeringskrise

Klimatrøbbel

Kravet fra Venstre og KrF om at regjeringen åpner deler av bilpakken for å komme dem i møte, blir fremdeles kontant avvist. På dette punktet er forhandlingene fortsatt fastlåst.

Framskritt skal imidlertid være gjort på andre områder. Etter det NTB forstår, jobbes det i øyeblikket med andre klimatiltak som skal sikre utslippsreduksjoner i 2017. Hvordan disse tiltakene skal kostnadsberegnes og finansieres, skaper vanskeligheter og bidrar til at samtalene tar tid.

Klimakrangelen har ellers tatt så mye tid at andre deler av budsjettet for en stor del ennå ikke er blitt diskutert. Her er riktignok avstanden mellom partiene mindre, så antakelsen er at disse brikkene vil falle på plass ganske raskt.

Utsatt debatt

Hvis partene kommer til enighet etter torsdag, kan finansdebatten 5. desember komme til å bli gjennomført uten at en tilleggsinnstilling foreligger på forhånd.

– Det vil alltid være å foretrekke om tilleggsinnstillingen er innbakt, i stedet for at det legges fram i Stortingssalen, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB mandag.

Da åpnet han også for at selve finansdebatten kan bli utsatt, noe som i så fall vil få følger for Stortingets videre tidsplan fram mot jul og budsjettarbeidet i de andre komiteene.

– Det blir kaotisk. Fagkomiteene kan ikke starte sitt arbeid når de ikke vet hva de har å forholde seg til, anfører Wickholm.

Powered by Labrador CMS