Arbeidsliv

Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil, kan konstatere at Johan Sverdrup-fetet i Nordsjøen blir mer lønnsomt enn først antatt.

Statoil øker verdien på Johan Sverdrup-feltet

Verdien av gigantfeltet Johan Sverdrup blir høyere enn Statoil og lisenspartnerne opprinnelig antok. Det er store kostnadsreduksjoner og forbedret produksjonskapasitet som er årsakene.

Publisert Sist oppdatert

Investeringskostnadene er redusert med 24 milliarder kroner siden første plan for utbygging og drift av feltet, noe som betyr at nullpunktsprisen i første fase nå ligger på under 25 dollar per fat, opplyser Statoil.

Det betyr at selskapet tjener penger så lenge oljeprisen er over 25 dollar.

– Vi ser nå resultatene av godt samarbeid mellom Statoil, partnere og leverandører. Vi reduserer investeringskostnadene betydelig, og vi øker kapasiteten, ressursanslaget og verdien av feltet. Johan Sverdrup er et prosjekt i verdensklasse, og vil skape store verdier for eiere og for samfunnet i generasjoner, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Statoil, i en pressemelding.

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen.

Norsk sokkel blir billigere å bygge ut

Prisen på å bygge ut et oljefelt på norsk sokkel har i gjennomsnitt falt med over 40 prosent siden høsten 2014, ifølge tall fra Oljedirektoratet.

Det er en analyse foretatt av åtte planlagte utbygginger som nærmer seg oppstart som viser nedgangen i utbyggingskostnadene.

Årsakene til reduseringen er en kombinasjon av enklere utbyggingsløsninger og mer effektiv boring. I tillegg kommer lavere priser på arbeid og utstyr, melder Oljedirektoratet.

Direktoratet har gjennomgått prosjektene Utgard, Oda, Zidane, Trestakk, Snilehorn, Johan Castberg, Snorre Expansion Project og Johan Sverdrup fase 2. Analysen viser at de beregnede omkostningene for disse prosjektene har falt fra rundt 270 milliarder kroner til 150 milliarder kroner.

– Dette er en betydelig og veldig gledelig reduksjon, sier Oljedirektoratets direktør for utbygging og drift, Ingrid Sølvberg.

Hun advarer samtidig mot innføring av kortsiktige innsparingstiltak på bekostning av langsiktig verdiskaping, og mot å kutte bemanningen i viktige fagmiljøer.

Norske olje- og gassressurser

  • De totale olje- og gassressursene Norge kan hente opp er anslått til 14,2 milliarder Sm3 oljeekvivalenter (o.e.).
  • Av dette er 6,6 milliarder Sm3 oljeekvivalenter allerede produsert.
  • Av de gjenværende ressursene på sokkelen er 2,9 milliarder Sm3 oljeekvivalenter ennå ikke oppdaget og må letes fram hvis de noen gang skal få verdi.
  • Om lag halvparten av disse uoppdagede ressursene ligger i Barentshavet,
  • Estimert verdi av gjenværende norske ressurser er størst i Nordsjøen, om lag 1.400 milliarder kroner.
  • Norskehavet og Barentshavet kan tilføre 500 milliarder kroner.
  • Både leteaktiviteten og ressurstilveksten har vært klart størst i Nordsjøen de siste årene, mye takket være Johan Sverdrup.
  • I 2015 ble det påbegynt 56 letebrønner.
  • I 2016 blir det boret om lag 30 brønner.

Kilde: Oljedirektoratet)

Powered by Labrador CMS