Samfunn

Venstre-leder Trine Skei Grande forlater statsministerboligen i Inkognitogaten etter budsjettforhandlingene mandag kveld.

Venstre bryter med regjeringen

Venstres stortingsgruppe har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017. Onsdag kan KrF gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken til bruddet er ifølge en skriftlig uttalelse fra Venstre at «regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Paris-avtalen.»

Forhandlingene mellom Regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene KrF og Venstre, har pågått siden 2. november.

– Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene. Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett. Siden den gang har vi fått Paris-avtalen, og statsministeren har lovet FN, på vegne av hele Norge, at vi skal oppfylle vår del av den avtalen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Dette mener hun at regjeringen ikke har fulgt opp, noe som har satt Stortinget i en «svært vanskelig situasjon».

Dermed blir budsjettets skjebne avgjort under finansdebatten i Stortinget 5. desember.

Nei og atter nei

– Stortinget ble i stedet møtt med et ultimatum på et forslag fra regjeringen som ikke var i nærheten av å oppfylle de klimaløftene statsministeren og finansministeren hadde gitt Stortinget. Det var i realiteten et ultimatum om at vi ikke skal gjøre vårt for å nå målene i Paris-avtalen, som statsministeren har snakket så varmt om i FN, heter det i uttalelsen.

Etter gjentatte «nei» til sine forslag i forhandlingsrommet, og det Venstre-lederen mener er gjentatte ultimatum fremmet av Regjeringen gjennom media, fikk Grande og partiets stortingsgruppe nok tirsdag kveld.

– Regjeringen sier da i realiteten nei til å forhandle om et budsjett med KrF og Venstre. Det er svært beklagelig, og en uansvarlig opptreden fra en mindretallsregjering, sier Grande.

Det er først og fremst Frp og deres klimapolitikk Venstre motsetter seg.

– Gjennom de siste tre årene har de fire borgerlige partiene samarbeidet godt om viktige saker i Stortinget. Det gjelder også miljøpolitikken, hvor Venstre har fått mange viktige gjennomslag. At regjeringen nå velger å sette ned foten for å forhandle om budsjettet er både skuffende og vanskelig å forstå, sier Grande.

– Trist

Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik (Frp) sier til NTB at Venstre fikk et «svært godt tilbud både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning.»

– Vi har strukket oss langt for å gi Venstre et godt tilbud. At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, sier Nesvik. Han bekrefter at det aldri har vært aktuelt for Frp å forhandle om den såkalte «bilpakken».

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om også de skal bryte budsjettforhandlingene, opplyser KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB.
Powered by Labrador CMS