Samfunn

Konsernsjef Thorleif Enger fotografert da han sommeren 2008 la fram sitt siste kvartalsregnskap som toppleder i Yara konsernet. Thorleif Enger slutter i selskapet i september.

Tidligere Yara-sjef frikjent for korrupsjon

Tre av fire tidligere Yara-direktører – blant dem Thorleif Enger– er frikjent for korrupsjon. Bare tidligere juridisk direktøren Kendrick Wallace er skyldig.

Publisert Sist oppdatert

Pensjonert konsernsjef Enger og to andre som satt tiltalt i korrupsjonssaken, tidligere konserndirektør Tor Holba og tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, ble fredag frikjent av juryen i lagmannsretten, melder både Aftenposten og DN.

– Juryen konkluderer med at det har funnet sted grov korrupsjon i både India og Libya, og at den tidligere juridiske direktøren er ansvarlig for dette. At de tre andre tiltalte er frikjent for de samme forholdene tar vi til etterretning, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

Korrupsjonen de fire har stått tiltalt for, har gått ut på at Yara skal ha utbetalt bestikkelser til sønner av høytstående tjenestemenn i Libya og i India i bytte mot lettere markedsadgang og ekspansjon i de to landene.

Økokrim anker ikke

Etter at juryens kjennelse var lest, trakk fagdommerne seg tilbake i 15 minutter for å vurdere om dommen skulle settes til side. Fagdommerne hadde derimot ingen innsigelser mot juryens konklusjon som dermed blir stående.

Det er helt usannsynlig at Økokrim vil prøve seg på en anke over lovforståelse og saksbehandlingen. Bevisbedømmelsen er endelig, og juryen begrunner aldri sine avgjørelser: – Nei, skyldspørsmålet er endelig, sier Djupesland.

Yara-saken ble omtalt som Norges mest alvorlige korrupsjonssak noensinne da rettssaken gikk for Oslo tingrett. I tingretten ble Enger, samt tidligere juridisk direktør Wallace og tidligere konserndirektør Holba, dømt for begge forholdene om korrupsjon i Libya og India. Daniel Clauw ble dømt for India-forholdet, men frikjent i Libya-saken.

Enger fikk strengest straff med tre års fengsel, mens de tre medtiltalte fikk mellom to og to og et halvt års fengsel. Alle de fire anket.

Var pensjonert

Behandlingen i Borgarting lagmannsrett startet slutten av august. De fire tiltalte nektet nok en gang straffskyld.

I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Thorleif Enger var administrerende direktør for gjødsels- og kjemikalieselskapet Yara fra 2004 til 2008. Han satt også som toppsjef i en årrekke i Hydro Agri, forløperen til Yara. Han hadde gått av med pensjon da han i 2012 ble pågrepet, siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Powered by Labrador CMS