Samfunn

Skal norske eksportører av tjenester lykkes i Asia i tiden fremover, kan kanskje TISA-avtalen være fordelaktig. Det går frem av en rapport utarbeidet av Menon.

TISA-avtalen kan ha begrenset, men positiv effekt på norsk eksport av tjenester

Analysehuset Menon har sett på norsk eksport av tjenester. De konkluderer med at den kontroversielle handelsavtalen som er under utarbeiding, kan være positiv for norske eksportører av tjenester - særlig på sikt.

Publisert Sist oppdatert

Med omstilling i olje- og gassnæringen er det naturlig at det er andre former for eksport som vil dominere, og da seiler eksport av tjenester opp som den heteste kandidaten.

En rapport utarbeidet av Menon for NHO viser at ni av ti eksportbedrifter tror eksport av tjenester vil få større betydning i årene fremover.

Positivt med TISA

Rapporten ser også på den såkalte TISA-avtalen som friere handel av tjenester mellom WTO-land. Menon mener TISA-avtalen vil ha en begrenset, men positiv effekt for norsk tjenesteeksport på kort sikt.

Analytikerne i Menon peker på at det i dag kan være vanskelig å si noe om effekter på litt lengre sikt, men at den kan bli større. Grunnen til det er at man i dag har et avtaleverk for handel med Europa som sikrer norske interesser.

Havrommet dominerer

Allerede er to av tre eksportbedrifter eksportører av en eller annen form for tjeneste, men siden volumene bli små sammenlignet med oljebransjen, har ofte disse eksportørene gått under radaren.

Nå dukker oljebransjen selvsagt opp også her. Rapporten fra Menon peker på at de norske tjenesteeksportørene først og fremst lever av havet. 67 prosent kan knyttes til den maritime næringen og offshorevirksomheten. Men tjenester knyttet til sjømatnæringen er i kraftig vekst.

På land er det noen få selskaper som preger tjenesteeksporten. Dette er Statkraft / SN Power, Telenor, DnB og Norwegian.

Rundt 70 prosent av tjenestene eksporteres til Europa. Men det er ventet en større vekst til de asiatiske markedene i fremtiden.

Powered by Labrador CMS