Ledelse

Toppfotballsjef Nils Johan Semb jakter ny landslagssjef for fotballandslaget.

– Vi opererer ikke med noen NFF-skole

Arbeidet med å finne ny landslagssjef handler om grundighet i rekrutteringsprosessen og utarbeiding av en tydelig profil, enten kandidaten er norsk, skandinav eller internasjonal, sier mannen som skal finne vår neste Drillo: Nils Johan Semb.

Publisert Sist oppdatert

Toppfotballsjef Nils Johan Semb leder jobben med å finne ny landslagstrener. Han forteller at Forbundsstyret i NFF nedsetter et ansettelsesutvalg i dette arbeidet.

Når ny landslagssjef for A-herrer og A-kvinner skal rekrutteres, består utvalget av president, visepresident toppfotball, generalsekretær og toppfotballsjef, der toppfotballsjefen har det operative ansvaret i dette arbeidet.

Det er forbundsstyret som formelt ansetter landslagssjef for A-herrer og A-kvinner.

Ifølge Semb er kandidatens lederegenskaper spesielt viktig for en landslagstrenerjobb.

– Det legges naturligvis stor vekt på lederegenskaper, at kandidaten er god til å kommunisere og på gode pedagogiske egenskaper. Det er helt avgjørende for å skape en god prestasjonskultur, sier han.

Men gode lederegenskaper er selvsagt ikke tilstrekkelig alene. Resultater og erfaring nasjonalt og internasjonalt er og blir avgjørende for om du er en aktuell kandidat eller ikke for trenerjobber på dette nivået, herunder ligger også kravene til fotballfaglig kompetanse.

– Så må kandidaten ha lederegenskaper og pedagogiske ferdigheter inn mot prestasjonsgruppen, men også ut mot resten av organisasjonen og omverden for øvrig. Det er stor interesse rundt flaggskipene våre, både fra folk flest og fra media, forklarer Semb.

Grundig rekruttering

Han mener rekrutteringsarbeidet har vært viktig for suksessen fotballandslaget har oppnådd tidligere. Da gjelder det å vite hva og hvem man søker.

– Et godt rekrutteringsarbeid er selvsagt alltid viktig. Kort sagt handler det om å lage en god og tydelig profil for å finne den kandidaten som passer best med det vi søker. Jeg har ikke så lyst til å kategorisere ansettelser i suksess og ikke suksess. Det er ofte små marginer på den internasjonale arenaen.

– Dette er veldig sammensatt og litt mer komplisert enn årssakssammenhengene som ofte blir presentert når resultatene ikke blir som vi håper. Det er for så vidt helt naturlig, og vi skal være veldig glade for engasjementet som er rundt flaggskipene våre, sier han.

Nettverk

– De fleste landslagstrenerne de siste tiårene har kommet fra NFF-systemet. Hvor viktig er nettverk for dere i dette arbeidet. Er det en ubetinget fordel at kandidaten har gått «NFF-skolen»?

– Nettverk, kontakter og referanser fra tidligere arbeidsgivere og personer som har vært en del av kandidatens prestasjonsgruppe tidligere, er veldig viktig i arbeidet med å finne rett kandidat. Og vi har et godt nettverk. Vi opererer ikke med noen NFF-skole.

– Det handler om å finne den kandidaten som passer best med den profilen vi søker, enten vedkommende er norsk, skandinav eller kommer fra et annet land. Men det er viktig å få frem at den økonomiske rammen ansettelsesutvalget får fra forbundsstyret vil begrense antallet aktuelle kandidater betydelig i forhold til dagens trenermarked internasjonalt, utdyper han.

Alle organisasjoner opplever både vellykkede og mindre vellykkede rekrutteringer. Hva har visjon, mål, strategi, vedtatt spillestil og eventuelle styrevedtak har mye å si for valget av trener.

– Alle de punktene blir bakt inn i profilen. Man gjøre seg sine erfaringer, blant annet på bakgrunn av årlige evalueringer. De erfaringene tar vi selvfølgelig med oss i arbeidet med fremtidige ansettelser, sier Semb.

– Hva har NFF lært fra begynnelsen av 1990-tallet og frem til i dag om rekrutteringsprosesser?

– Generelt er har vi lært at det er viktig å gjøre grundig research. Og man må ha en tydelig profil, slik at man vet hva man skal lete etter. Det var viktig på 1990-tallet, og det er like viktig nå, avslutter toppfotballsjefen.

Powered by Labrador CMS