Samfunnsansvar

Vil kutte energiforbruket i kjøpesentre med 75 prosent

Kjøpesentre bruker mye energi. Men ny forskning fra Sintef peker på stort potensial for kutt i forbruket.

Publisert Sist oppdatert

I tempererte Norge er kjøpesentrene kommet for å bli. Men det går med store mengder energi for å gjøre disse handleplassene varme, luftige og lyse.

I snitt ligger energibruket på et kjøpesenter på rundt 300 kWh per kvadratmeter i året. Et kjøpesenter kan dermed bruke like mye energi som om lag 600 norske husholdninger i løpet av et år.

EU-prosjektet CommONEnergy tar sikte på å gi praktiske støtteverktøy og løsninger for å forvandle shoppingsentre til energieffektive arkitekturer og systemer. Ifølge Sintef er mulighetene for besparelse langt høyere enn i mindre butikker.

Gjennom demonstrasjonsbygg i Norge, Spania og Italia er forskere nå i gang med på å finne ut om lys, ventilasjon, nye fasadeløsninger, energiadministrering og en rekke andre smarte løsninger kan effektivisere energibruken og redusere CO2-utslippene fra kjøpesentre.

Sintef jobber nå med å forbedre energibruken ved kjøpesenteret City Syd i Trondheim. Målet er å redusere energibruken med hele 75 prosent.

– Vi er i gang med å redesigne lysanlegget, gjennom bruk av takvinduer for avansert dagslys, LED-belysning og bruk av spot-lights, og vi jobber sammen med butikken Jens Hoff Garn & Ide der vi er i ferd med å bygge tuber som slipper mer daglys inn, forteller seniorforsker Matthias Haase ved SINTEF på forskningsinstitusjonens egne nettsider.

Dersom de lykkes med målsetningen, kan det innebære besparelser på opp mot 2 millioner kroner i året bare i redusert strømregning for senteret.

Haase påpeker at det er viktig at lyset ikke blir for sterkt, slik at det ødelegger varene.

Ventilasjonssystemet blir også gjennomgått av forskerne.

– Målsettingen er at vi kjører ventilasjonsanlegget i mindre grad, og at vi bruker uteluft i stedet for å produsere kjøling, sier Dybdalen. Han kan fortelle at installeringen allerede er gjort. Den videre planen er å bruke 15 kW avanserte jordvarmepumper (GSHP) med borehull for sesonglagring. Grunnforholdene er undersøkt, og systemet vil gi en meget god virksomhetsgrad, sier Haase.

Prosjektet i Trondheim skal etter planen ferdigstilles neste år.

Konkurranse

Som en del av EU-prosjektet skal det gjennomføres en konkurranse hvor alle nymalte og miljøvennlige kjøpesentre større enn 500 kvadratmeter kan delta. Men fristen for å melde seg på går ut allerede 16. november i år. Vinneren kan smykke seg med tittelen Europas mest miljøvennlige kjøpesenter.

Powered by Labrador CMS