SERIØST? Norske verdier, ved to av dem: KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen. Han er opptatt av en konservativ bioteknologipolitikk, mens hun mener verdidebatt kun handler om innvandrings. NRK, her representert ved Jarle Roheim Håkonsen, synes verdidebatter er morsomst av alt.

Verdidebatten drukner i partipolitikk

Debatten om norske verdier ble mandag offisielt innlemmet som en viktig sak i valgkampen. Det burde ikke ha skjedd, skriver redaktør Knut Petter Rønne.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR:

NRK har i en uke holdt liv i Frps Sylvi Listhaugs beskyldninger om KrF-leder Knut Arild Hareids «imam-ryggslikking».

Du skal lete lenge etter den borgerlige politikeren som ikke er blitt avkrevd kommentar fra ivrige NRK-reportere om hva de mener om «den slags retorikk».

Snork…

Og mens den ene etter den andre motvillig sier noe om at «det gikk nok en kule varmt, bla, bla», sitter Listhaug hjemme på Sjøholt og teller «likes».

I går kveld skulle NRK gjøre verdidebatten «seriøs». For ingen politiker våger å si at de «ikke er så veldig opptatt av norske verdier».

For det bør det selvsagt være. Verdiene sitter på en eller annen måte i ryggmargen hos de fleste av oss.

Men slik NRK – og politikerne – angriper denne verdidebatten, blir stort sett patetisk.

Først fikk vi en «duell» mellom verdi-ridderne Knut Arild Hareide og Siv Jensen – KrF mot Frp. Her luktet nok NRK en kamp mellom «Mordor og Hobbsyssel», eller kanskje et oppgjør mellom tåper og realister.

Les mer:

I så fall er det godt man slipper å gå i juleselskap til KrF-sjefen

Det ble et springende ordskifte om partipolitikk.

Siv Jensen ville snakke om innvandring og «trusselen som banker på døra vår». Hareide var mer opptatt av bioteknologi og bistand.

«En verdidebatt for en KrF-leder er som 17. mai og julaften på en gang», sa Hareide.

Vel, i så fall er det godt man slipper å gå i juleselskap til KrF-sjefen.

Bioteknologi er viktig. Og det er et verdispørsmål. Men handler det om «norske verdier»? Spørsmålet om bioteknologi er vel like komplisert i både Sverige og India?

Siv Jensen understreket at dette handler om innvandring. Altså Frp-politikk.

Hvilke partier er det egentlig som støtter radikal islamisme?

Det er en ærlig sak å ville begrense innvandringen, men jeg mistenker faktisk at Frp-folket synes det er litt trist at halve Syria ikke er på vei til Oslo, og at de derfor må finne andre måter å få asyl- og innvandringspolitikken på dagsorden igjen.

Men skal man først snakke om terrortrusler som angrep på norske verdier, kan man ikke ensidig la det handle om islamistiske terrorister og helt se bort fra ekstremister på høyresiden. Det er derfra Norge er blitt angrepet – først 9. april 1940, så 22. juli 2011.

Og hvilke partier er det egentlig som støtter radikal islamisme og «ubegrenset masseinnvandring»? Ingen av dem var representert i Arendal.

Så, NRK, «verdidebatt i partilederdebatt» var skivebom i et ellers underholdende og friskt ordskifte.

Men de to duellantene skal ikke ha all skyld. De fleste norske politikere snakker partipolitikk, når de snakker om «norske verdier». Erna Solberg og Jonas Gahr Støre var sammen med MdGs Une Bastholm de eneste som prøvde å snakke mer generelt om verdier, og som ikke trakk fram en egen partikjepphest for å beskrive hvordan våre verdier er under angrep.

De andre partilederne bidro derimot så godt de kunne med å gjøre verdidebatten fullstendig meningsløs:

SVs Audun Lysbakken: Verdikampen handler om økte forskjeller, mener han. Det gjør vel SVs hovedsak i valgkampen også?

Venstres Trine Skei Grande: Det handler om liberale holdninger, påpeker hun. Et forsøk på å intellektualisere Venstre-politikk, der altså.

Bjørnar Moxnes (Rødt): Sjølråderett er norske verdier, er hans konklusjon. Og for de som tror det ligger en dyp mening her: han mente «i motsetning til EU og EØS».

Sp-leder Trygve Slagsvold Veudm: «Sentralisering er et angrep på verdiene våre», presterte Sp-lederen å lire av seg. Kommunereformen er med andre ord et angrep på norske verdier?

Jeg som syntes det var teit når de snakket om vafler og geitost…

Powered by Labrador CMS