Arbeidsliv

Leder av Helsefagarbeiderne i Delta, Jette Dyrnes.

1 av 3 helsefagarbeidere ønsker seg større utfordringer på jobb

Det viser en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Hver tredje helsedagarbeider ønsker seg større utfordringer på jobb. I befolkingen generelt er det kun hver femte som gir uttrykk for det samme.

Det er fagforeningen Helsefagarbeiderne i Delta som har bestilt undersøkelsen fra AFI.

– Vi tror mange kommuner undervurderer helsefagarbeidernes kompetanse. Mange av våre medlemmer melder fra om at de ikke får utføre arbeidsoppgaver de er opplært i, sier Jette Dyrnes som er leder i Helsefagarbeiderne i Delta.

– Kommunene sliter med å rekruttere nok sykepleiere og andre ansatte med høyere medisinsk kompetanse, i følge Arbeidslivsbarometeret fra KS. Men undersøkelsen fra AFI tyder på at flere burde sette seg bedre inn i hva slags kompetanse de allerede har blant sine helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere og utnytte den bedre, fastslår Dyrnes.

Hvilke oppgaver helsefagarbeidere får utføre avhenger av når på døgnet de er på jobb, hvilke andre yrkesgrupper som er på jobb og også hvilke enkeltpersoner de jobber med. Generelt forklarer flere at hvis det er sykepleiere på jobb, så får de ikke utføre de mest medisinske oppgavene som sårstell eller injeksjoner.

Helsefagarbeidere i hjemmetjenesten utfører flere komplekse oppgaver enn i sykehjem. Det gir grunnlag for å vurdere om arbeidet ved sykehjem kan organiseres annerledes for å bedre utnytte ressursene hos helsefagarbeidere.

Kun 30 prosent av respondentene melder at nærmeste leder sørger for gode utviklingsmuligheter på arbeidsplassen.

Powered by Labrador CMS