Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Arbeidsdeltakelsen i industrien økte for femte måned på rad

Selv om tempoet avtok noe ble April nok en god måned for industrien; flere ansettes i et høyere tempo enn perioden før. En slik utvikling har en ikke sett siden 2013.

Publisert Sist oppdatert

Indeksen Norsk PMI, som presenteres av Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (Nima) og Danske Bank Norge, måler hver måned aktivitetsnivået i norsk industri.

Fra mars til april dalte den totale indeksen marginalt, fra 54,8 til 54,7. Ettersom verdier over 50 indikerer vekst, fortsetter dermed oppgangen i industrien inn i andre kvartal – dog i et noe svakere tempo enn i mars.

Det var en liten tilbakegang både i produksjons- og ordreindeksene den seneste perioden. Dette ble imidlertid motvirket en liten økning i leveringstiden og en solid oppgang i sysselsettingsindeksen.

Sysselsettingsindeksen steg fra 52,7 i mars til 54,3 i april.

Dette var den femte måneden på rad som indikerer høyere sysselsetting i industrien, og i et raskere tempo enn i mars. Indeksverdien er nå på sitt høyeste nivå siden mars 2013, opplyser partene bak indeksen i en pressemelding.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg til 54,3 i april fra 53,5 i mars. Denne indeksen trender nå oppover igjen etter å ha falt mot slutten av fjoråret, opplyser NIMA og Danske Bank.

De legger til at «lengre leveringstid henger historisk godt sammen med høyere kapasitetsutnyttelse.»

Moderate fall

På nedsiden viser den seneste målingen kun moderate fall.

Produksjonsindeksen falt til 55,8 i april fra 56,7 i mars.

Det indikerer fortsatt sterk vekst i produksjonen, men noe svakere enn i måneden før.

«En nærmere kikk på detaljene viser at fallet i stor grad skyldes flere bedrifter som melder om redusert produksjon. Dette kan være støy knyttet til påskens plassering,» opplyser NIMA og Danske Bank.

Ordreindeksen holder seg også på et sterkt nivå, selv om også den falt noe - til 56,7 i april fra 57,1 i mars.

«Det var en oppgang i ordreindeksen fra eksportmarkedet, men et fall i ordreindeksen for hjemmemarkedet. Denne var likevel over 50, som tyder på en økning i ordreinngangen,» skriver partene.

  • Norsk PMI (Verdier over 50 indikerer vekst):
 
Powered by Labrador CMS