Arbeidsliv

Andelen bedrifter som på en eller annen måte lar sine sommervikarer jobbe under ulovlige forhold, har økt fra 36,5 prosent i fjor til 40,5 prosent i år. Det kommer fram etter rundt 7.000 uanmeldte bedriftsbesøk som LOs sommerpatrulje har vært på i år.– Dette viser et fortsatt presset arbeidsliv for mange unge, sier ungdomsrådsgiver Pål Henriksen Spjelkavik i LO til NRK.En årsak til at omfanget har økt i år, er at LO nå også registrer brudd påbudet om verneombud – som er det vanligste bruddet sommerpatruljen avdekker. LO fant også flere brudd på pausebestemmelser, overtidsregler, arbeidstid, arbeidskontrakt og overvåking. 11,9 prosent gjaldt brudd på arbeidstiden.Illustrasjonsfoto.

Fire av ti bedrifter ansetter sommervikarer under ulovlige forhold

LOs sommerpatrulje avdekker flere lovbrudd ved norske arbeidsplasser enn tidligere. Over 40 prosent av bedriftene bryter loven.

Publisert Sist oppdatert

Andelen bedrifter som på en eller annen måte lar sine sommervikarer jobbe under ulovlige forhold, har økt fra 36,5 prosent i fjor til 40,5 prosent i år. Det kommer fram etter rundt 7.000 uanmeldte bedriftsbesøk som LOs sommerpatrulje har vært på i år.

– Dette viser et fortsatt presset arbeidsliv for mange unge, sier ungdomsrådsgiver Pål Henriksen Spjelkavik i LO til NRK.

En årsak til at omfanget har økt i år, er at LO nå også registrer brudd påbudet om verneombud – som er det vanligste bruddet sommerpatruljen avdekker. LO fant også flere brudd på pausebestemmelser, overtidsregler, arbeidstid, arbeidskontrakt og overvåking. 11,9 prosent gjaldt brudd på arbeidstiden.

Omfanget av lovbrudd øker mest i Aust-Agder (+53,6 prosent), Vest-Agder (+59,3), Hordaland (+41,2) og Møre og Romsdal (+29,8)

Powered by Labrador CMS