Arbeidsliv

Hvordan svare på spørsmålet «Hvor ser du deg selv om fem år»?

Publisert Sist oppdatert

Hvis du sitter i et jobbintervju og får dette spørsmålet, kan det fare ymse tanker gjennom hodet. Kanskje tenker du at om fem år så har du eget firma og jobber du for deg selv? Kanskje tenker du at om fem år er det du selv som har intervjuerens jobb? Det er imidlertid ikke sikkert at dette er de smarteste svarene å flagge i et jobbintervju.

Men hva skal du svare da?

Karrierenettstedet the Muse gir råd, og mener at det er mulig å svare ærlig – samtidig som du sier det intervjueren vil høre.

De skriver at du eksempelvis kan tenke igjennom hvor denne stillingen som kan føre deg, realistisk sett. Videre kan du vurdere om dette er i tråd med noen av dine overordnede, profesjonelle mål? I forlengelsen av denne tankerekken kan du dermed kanskje si noe sånt som at du ønsker å bygge opp din ekspertise i den bransjen du nå søker jobb i, og at du tenker at det er det vil det være god mulighet for i denne bedriften. Det går også an å flagge at man etter hvert ønsker seg noen lederoppgaver, kanskje som leder for noen prosjekter?

Hvordan vil du passe inn?

Rekruttereren David Wishon, tidligere leder for rekrutteringsfirmaet Happie, har tidligere uttalt til Business Insider at når spørsmålet om hvor kandidaten ser seg selv om fem år ofte stilles, så er hensikten å avdekke om kandidatens mål og framtidsplaner står til bedriftens ønsker. Dale Kurow, New York-basert lederutvikler, mener at svaret kan gi et innblikk i om kandidaten har et etisk kompass, holdninger og lojalitet som går overens med firmaet.

Wishon anbefaler at man tenker igjennom spørsmålet før jobbintervjuet, og anbefaler å være målrettet men ikke for bastant - all den tiden framtiden er usikker. Kurow tipser om at man ikke bør svar at man egentlig ønsker seg en helt annet stilling i firmaet enn den man søker på. Ifølge Wishon er du nærmere å være en god match hvis du klarer å kommunisere at stillingen du søker kan få deg til å vokse og nå dine langsiktige mål – samtidig som du kan hjelpe organisasjonen å vokse. Da hjelper du intervjueren til å forstå hvordan du vil passe inn.

For rekruttereren gjelder det å få så ærlige svar som mulig, slik at han eller hun ikke gjør en feilrekruttering. Lær mer om dette i våre videoer i Lederbiblioteket.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS