Arbeidsliv

LO stats nestleder Eivind Gran mener ledere bør følge deres og frontfagets eksempel under årets lønnsoppgjør.

Krever moderate lederlønninger

Årets lønnsoppgjør for over 50.000 fagorganiserte i Spekter-området ble innledet onsdag. LO stat prioriterer økt kjøpekraft. Spekter mener det er «helt nødvendig» at reallønnsveksten blir liten.

Publisert Sist oppdatert

I fjor opplevde store grupper i Spekter-området, i likhet med andre oppgjør, svekket kjøpekraft.

Det var et resultat av at prisstigningen ble høyere enn forventet, og dermed oversted lønnstillegget. Derfor krever LO at ansatte skal «sikres en rimelig andel av verdiskapningen» i år. Det skjer kun ved økt kjøpekraft, mener Eivind Gran, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

I år beregner Teknisk beregningsutvalg en prisøkning på omtrent to prosent. Om det stemmer vil et oppgjør i tråd med frontfaget (2,4 prosent) gi reallønnsvekst.

Det var utgangspunktet da LO og Spekter i dag sparket i gang sine lønnsforhandlinger.

Spekter-området inkluderer blant annet bedrifter som tidligere var en del av staten; NRK, NSB, Vinmonopolet, Avinor og helseforetakene er alle i Spekter-området.

Slik foregår forhandlingene:

A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del), og gjelder for samtlige virksomheter i Spekter.

I B-delen reguleres lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3).

I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Om partene ikke kommer til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.

Lavtlønnede i sentrum

Til lavtlønnede - de som tjener 407.265 kroner eller mindre (under 90% av industriarbeidernivå) - krever LO Stat et lønnstillegg på 2.925 kroner.

– LO Stat jobber for at lønn og annen inntekt fordeles rettferdig. Vi legger derfor stor vekt på utjevning i årets lønnsoppgjør, for å sikre at ansatte ikke blir hengende etter i lønnsutvikling, sier Eivind Gran.

Samtidig vektlegges utjevning av lønnsnivået mellom menn og kvinner.

– Likelønn på sentralt og lokalt avtalte tillegg må derfor prioriteres, sier Gran.

Krever moderasjon fra ledere

Kravene fra LO Stat holder seg innenfor rammene av lønnsoppgjøret i frontfaget (industrien), som i år landet på 2,4 prosent.

I en offisiell uttalelse skriver LO Stats forhandlingsleder at de har en klar forventning om «at lederne også tar dette innover seg».

Tidligere i år ble det klart at konsernsjef i NSB, Geir Isaksen, økte fjorårslønna med snaut åtte prosent, mens Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten allerede har sikret seg en lønnsvekst på 2,7 prosent i år, skriver Fri Fagbevegelse.

– Vi forutsetter at lønnsveksten skal danne grunnlaget for ledere og andre grupper, sier Gran.

Utfordrende

Så langt i lønnsoppgjør-sesongen har partene på begge sider av bordet vært opptatt av moderasjon på grunn av den utfordrende situasjonen i norsk økonomi.

– Det er fortsatt store utfordringer i norsk økonomi, og det er derfor helt nødvendig at det kun blir en liten reallønnsvekst i år, uttalte sjeføkonom Stein Gjerding i Spekter etter at frontfaget var i boks 14. mars.

Han understreket at partene har forpliktet seg til i Holdenutvalget, noe som innebærer at normen fra frontfaget skal følges «lojalt opp i alle de etterfølgende forhandlinger». Det er derfor all grunn til å tro at resultatet av Spekter-forhandlnigene legger seg på linje med LO-NHO-overenskomsten.

– Vi i Spekter vil selvsagt også legge resultatet fra frontfaget til grunn for forhandlingene våre, sier Gjerding.

Spekter-området

Spekter er delt inn i 10 områder, og noen av dem har flere overenskomster. Slik er inndelingen:

1. Orkestre og teatre

2. Norges Bank

3. Avinor

4. Lovisenberg

5. Nettbuss

6. NRK

7. NSB

8. Posten

9. Øvrige virksomheter

10. Helseforetak


Powered by Labrador CMS