Arbeidsliv

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm slår fast at vernet mot seksuell trakassering i praksis ikke er godt nok og støtter forslaget om et lavterskeltilbud. Her fotografert da hun forrige helg holdt appell foran Stortinget under en marsj mot seksuell trakassering.

NHO advarer mot å gi nemnd ansvar for trakasseringssaker

SV og likestillingsombudet mener den nye Diskrimineringsnemnda bør få myndighet til å behandle trakasseringssaker, men NHO frykter for rettssikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

SV foreslår å gi Diskrimineringsnemnda myndighet til å behandle saker om erstatning og oppreisning på grunn av seksuell trakassering.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm slår fast at vernet mot seksuell trakassering i praksis ikke er godt nok og støtter forslaget.

– Forekomsten av slik trakassering er stor, det vet vi, men nesten ingen saker går til domstolene. I praksis har vi ikke et rettsvern for dem som utsettes for seksuell trakassering. Det er svært alvorlig. Jeg minner om at FNs kvinnediskrimineringskomité har anbefalt Norge at Diskrimineringsnemnda må håndheve forbudet, sier hun.

Familie- og kulturkomiteen på Stortinget holdt høring om dette og en rekke andre forslag som SV og Rødt har lagt fram mot seksuell trakassering mandag.

– Domstolen best egnet

NHOs direktør for arbeidsliv Nina Melsom advarer komiteen mot å svekke rettssikkerheten i trakasseringssaker. En god håndtering av sakene krever muntlige forklaringer og mulighet for kontradiksjon. Dette er domstolene rigget for, påpeker hun.

– Når nemnda ilegger oppreisning og erstatning er det ikke straff, men det vil bli opplevd som utrolig belastende for den enkelte eller bedriften, mener hun.

NHO anbefaler politikerne i stedet å legge til rette for forenklet rettergang for domstolen og fri rettshjelp i trakasseringssaker

Forslagsstiller Freddy André Øvstegård (SV) er helt uenig.

– Problemet er at man i dag ikke har noen rettssikkerhet, fordi dette ikke blir tatt til domstolene. Det er for ressurskrevende og vanskelige skyldspørsmål, mener han.

Han påpeker at nemnda har fått håndhevingsmyndighet i andre typer trakasseringssaker.

– Så da skjønner vi ikke hvorfor det skal være annerledes med seksuell trakassering.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) minner om at NHO var like skeptisk til å la nemnda ilegge bøter i andre saker.

– Nå som ombud og nemnd er skilt, er jo noe av tanken at kompetansen i nemnda styrkes. Gjør den det, har jeg ingenting imot at det er nemnda som behandler disse sakene, sier Bekkevold.

Komitéleder Tone Wilhelmsen Trøen (H) har ikke konkludert, men lover grundig behandling. Og selv om pakken med «metoo-forslag» kommer fra venstre, vil ikke Trøen avfeie dem.

– Engasjementet for denne problemstillingen følger ingen partilinjer, sier hun, og legger til at komiteen vil ta seg tid til å jobbe godt med forslagene.

– Naturlig

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen viser til at Stortinget før sommeren ba regjeringen legge fram forslag om et lavterskeltilbud og avventer en sak på bordet. Men heller ikke hun ser at det er noen vesentlig forskjell på saker om seksuell trakassering og annen type trakassering, som nemnda alt har fått ansvar for.

– Det eneste viktige er at det blir et reelt lavterskeltilbud, at sakene blir håndtert av dem som er best på å håndtere det, og jeg ser på det som naturlig at det vil ligge i nemnda.

Hennes partifelle Trond Giske er også medlem i familie- og kulturkomiteen, etter at han ble flyttet fra finanskomiteen som følge av trakasseringsanklagene mot ham. Men han er sykmeldt i ytterligere en uke, får NTB opplyst.

Trettebergstuen vil ikke nødvendigvis gå med på at politikerne har mistet troverdigheten i å håndtere disse sakene.

– Den siste tiden viser bare at seksuell trakassering forekommer i alle deler av samfunnet og vi politikere er helt åpenbart en del av det. Vårt ansvar er å bevilge penger, lage lover og gjøre det vi kan for å forebygge seksuell trakassering på alle samfunnsområder. Det har vi en sjanse til å gjøre her, sier hun, og lover at Ap vil fremme egne forslag til saken.

Forslag i Stortinget mot seksuell trakassering

  • SV og Rødt har fremmet en rekke forslag til tiltak mot seksuell trakassering. Familie- og kulturkomiteen har avgivelsesfrist 15. mars. Her er noen av forslagene:

  • Diskrimineringsnemnda får kompetanse til å behandle saker om seksuell trakassering og får myndighet til å gi oppreisning og erstatning.

  • Forebygging av seksuell trakassering tas inn i arbeidsmiljølovens HMS-bestemmelser og verneombud får opplæring i temaet.

  • Elever på helse- og sosialfag og studenter ved utdanninger knyttet til politi, rettsvesen, skole og barnehage må få nødvendig kunnskap om overgrep og trakassering.

  • Flere tiltak i skole og barnehage: Bedre seksualundervisning i skolen, inkludere arbeid mot seksuell trakassering i opplæringsloven, innføre selvforsvarskurs for jenter på ungdomsskolen eller videregående skole, der grensesetting blir sentralt. Lærere må få videreutdanning innen temaet og rektor må ha samme ansvar i trakasseringssaker som i mobbesaker.

  • SV foreslår en nasjonal kartleggingsundersøkelse om seksuell trakassering, mens Rødt ber om et eget offentlig utvalg som skal kartlegge og foreslå tiltak, samt en nasjonal informasjonskampanje.

Powered by Labrador CMS