Arbeidsliv

Ny målemetode gir høyere deltidstall

Publisert Sist oppdatert

Mangelfull statistikk på hvor mye nordmenn faktisk jobber, har vært en utfordring i flere år.

Det har blant annet gjort det krevende å dokumentere stillingsprosenten til deltidsansatte.

Men også arbeidstid for heltidsansatte er komplisert. I den forrige hovedkilden til slike tall, NAVs arbeidstakerregister, var det kun avtalt arbeidstid som ble rapportert.

Siden man ikke hadde informasjon om hva som tilsvarer heltid og enkelte skift og tunus-yrker har færre timer i sine heltidsstillinger enn 37,5 per uke, var det krevende å sette to streker under svaret.

Et annet problem for SSB er definisjonen på sysselsatte. Slik den er nå, er personer som utførte inntektsgivende arbeid av minst en times varighet i en uke, der definisjon sysselsatte.

Det har gjort at personer på sysselsettingstiltak med lønn fra arbeidsgiver klassifiseres som sysselsatte, selv om stillingsprosenten kan være svært lav - i noen tilfeller bare noen timer i uken.

Men nå får vi snart bedre informasjon på dette området også.

A-ordningen

Den viktigste endringen skjedde allerede i 2015 da man innførte a-ordningen, en digital innsamling av opplysninger om arbeidsforhold, inntekt og skattetrekk.

I en artikkel på egne hjemmesider med tittelen Ny metode gir bedre informasjon om arbeidstid, lover SSB nå at en ny metode for rensing og bearbeiding av dataene som kommer inn gjennom a-ordningen, vil gi mer informasjon på arbeidslivsområdet.

Den nye metoden medfører at 23 prosent av alle arbeidsforhold fikk beregnet en stillingsprosent for fjerde kvartal 2018.

Grunnen til dette er at selv ikke a-ordningen får ikke timeantallet til alle på timelønn i hele landet. Men dette skal SSB komme rund ved å foreta enkelte beregninger.

Betydelig avvik

Allerede kan SSB vise til hvor mange lønnstakere som var i forskjellige stillingsprosenter de siste årene.

I 2018 var det 6,2 prosent som kun hadde 0-19 prosent stilling, mens 67,6 prosent var i heltidsstillinger.

Til sammenligning viser AKU-tallene at hele 74,5 prosent står i en heltidsstilling.

Det betyr også at deltiden er høyere med den nye metoden.

Det store avviket kan ha flere forklaringer, ifølge SSB.

«For det første er AKU en utvalgsundersøkelse, og det vil dermed være utvalgsusikkerhet knyttet til tallene. For det andre er stillingsprosenten for om lag 23 prosent av arbeidsforholdene i a-ordningen beregnet og er dermed lavere enn avtalt fordi ferie og ulike typer fravær ikke inngår. På den måten kan arbeidsforhold til personer som svarer at de jobber fulltid i AKU, bli registrert som deltid i a-ordningen», heter det på sidene til SSB.

Powered by Labrador CMS