Arbeidsliv

I en undersøkelse som cvapp.no har gjort, kom det frem at 54 prosent av de som er 40 år og eldre har blitt utsatt for aldersdiskriminering.

Slik unngår du å bli diskriminert basert på din alder

Det er noen ting du som arbeidssøker kan gjøre for å motbevise mulige bekymringer hos rekrutterere og potensielle arbeidsgivere.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse som cvapp.no har gjort, kom det frem at 54 prosent av de som er 40 år og eldre har blitt utsatt for aldersdiskriminering.

Dette handlet om situasjoner hvor man har søkt på en jobb over telefon eller mail. Under selve intervjuet har 48 prosent opplevd diskriminering i henhold til sin alder.

Ved intern rekruttering eller forfremmelse var tallet betydelig lavere, hvor 28 prosent hadde opplevd aldersdiskriminering.

Egenskaper forverres med alderen

En studie fra WerkLabs og The Mom Life viser at 75 prosent av deres respondenter som er over 40 år har opplevd å bli stemplet som «gamle» under jobbsøking.

Det finnes til og med forskning som viser at når du er 60 år eller eldre så er sjansen for å bli kontaktet for en ny jobb bare 2-3 prosent.

Dette er basert på en omfattende svensk studie hvor 6000 fiktive søknader ble sendt ut til tusenvis av virksomheter.

En studie som er gjort viser at det først og fremst handler om arbeidsgivernes innstilling overfor den arbeidssøkende.

I undersøkelsen mottok rekrutteringsansvarlige ulike aldersgrupper basert på hvordan de oppfylte ulike egenskaper.

Resultatet viser at det finnes tre tydelige egenskaper som arbeidsgivere mener at forverres med alderen – fleksibilitet, initiativ og hvor lett det er å lære.

På topp i 30-årsalderen

Når det kommer til hvor lett det er å lære og fleksibilitet så når man en topp rundt 30 års alder, hvor tallene etterhvert minsker.

Initiativ er en egenskap som når topp rundt 40 års alder før den også minsker.

Dette kan være en forklaring på hvorfor både yngre og eldre jobbsøkere har det vanskelig med å få visse typer arbeid – ettersom oppfatningen er at de ikke kan nok eller allerede har “nådd toppen” og er på vei ned.

Ifølge loven er det forbudt å diskriminere på grunnlag av alder, men ulempen er at dette er vanskelig å bevise juridisk. Det er imidlertid noen ting du som arbeidssøker kan gjøre for å motbevise mulige bekymringer hos rekrutterere og mulige arbeidsgivere.

Cvapp har laget en rekke tips til eldre om hvordan de kan unngå å bli diskriminert basert på alderen deres i arbeidslivet:

  • Om du enda ikke har en LinkedIn-konto er det på tide å lage en nå. Her kan du øke din synlighet, opprettholde nettverket ditt, i tillegg til at du kan søke visse jobber direkte gjennom LinkedIn.

  • Oppretthold nettverket ditt og jobb for å utvide det. Jo større nettverk du har, desto større er sannsynligheten for at det kan hjelpe deg når du ser etter en ny jobb.

  • Fortsett å gå på kurs og ta utdannelser. Dette er like viktig for kompetansen du bygger for din nåværende jobb, som at det ser bra ut på CV-en din.

  • Du bør fortsette å lære deg nye ferdigheter fremover. For arbeidsgivere er det for eksempel ekstra viktig at man opprettholder den tekniske kompetansen; ved å følge med på oppdateringer og nyheter innenfor faget.

  • Pass på at du får et sertifikat eller bevis på de utdanningene og workshops du tar del i. Forskning viser at dette er den mest hjelpsomme ressursen under jobbsøking.

  • Vær ærlig om alderen din! Stå sterkt i at du har erfaring og skap en overbevisende CV som viser engasjement, energi, lærevilje og relevant erfaring.

Vær ærlig

Vær ærlig om både alder og den arbeidserfaring du har, og bruk CV-en din for å få frem hvor energisk, drevet og engasjert du er. Her er noen av de fordelene ved å være transparent med alderen sin, ifølge cvapp sin spesialist Rolf Bax:

– Ved å utelate alderen din risikerer du at rekruttereren tror du er eldre enn hva du egentlig er. Noen rekrutterere vil umiddelbart droppe søknader uten alder, da de ikke ønsker å gjette seg frem, sier han.

– På den andre siden kan det også oppfattes som om du er yngre enn hva du er, noe som kommer til å oppdages ved et eventuelt intervju. Dette gjør sjansen for å skape et bra førsteinntrykk betydelig mye mindre.

Med andre ord anbefales det at du tar med alderen din i søknaden.

Et vanlig argument for å utelate alder fra søknaden er at dette vil gjøre at rekruttereren ser ekstra nøye på kvalifikasjoner og erfaringer, men det er mer lønnsomt å heller oppdatere CV-en og de erfaringene du du har listet der.

Slik optimaliserere du CV-en

Dersom du ikke har søkt jobb på en stund kan det være på tide å gi CV-en din litt ekstra oppmerksomhet.

  • Oppdater alle jobbtitler og se til at du har brukt de nyeste betegnelsene. Navn på titler endrer seg hele tiden, spesielt i teknologibransjen, så det gjelder å holde seg oppdatert.

  • Inkluder fødselsdatoen din, men unngå å bruke aldersrelaterende uttrykk. Et eksempel på noe du ikke burde skrive kan være: “jeg er en ung mann i en gammel kropp.”

  • Optimaliser CV-en din for automatiserte søknadssystemer. Et automatisert system gjør det enklere for rekrutterere å følge sine søkere gjennom hele søknadsprosessen – fra søknad til ansettelse. Med et slikt system skanner de CV-en etter kvalifikasjoner de oppga i stillingsannonsen, noe som betyr at det er viktig for deg som arbeidssøker å lese nøye gjennom kravene fra stillingsannonsen.

  • Vær nøye med profilteksten du har på CV-en din. Profilteksten beskriver kort hvem du er som person og hvordan du passer inn i organisasjonen. Her kan du gjerne nevne ambisjoner, erfaring og engasjement.

  • Nevn dine hobbyer og interesser i CV-en. På denne måten kan du gi rekruttereren et innblikk hvor aktiv du er på fritiden og ikke minst personligheten din.

  • Fokuser på de siste 10-15 årene av din arbeidserfaring i arbeidslivet. Tidligere erfaring enn dette er ofte urelevant, da en arbeidsgiver ønsker å vite hvilken kunnskap du har nå i tillegg til ferdigheter og erfaringer du har opparbeidet deg de siste 10-15 årene, og som kan gjøre deg til en sterk ressurs.

  • Inkluder dine ferdigheter og personlige egenskaper, og juster dem etter hva arbeidsgiveren leter etter. Les jobbannonsen nøye for å finne ut hvilken kompetanse som er grunnleggende for akkurat den rollen du søker på.

Powered by Labrador CMS