Arbeidsliv

­Stressende atferd og høye skuldre kan gi oss en fordel

En ny studie antyder at det er lettere å like stressede mennesker enn de som er mindre stressa.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Gjennom en ny studie publisert i tidsskriftet Evolution and Human Behavior har forskere fra University of Portsmouth i England sett på årsakene og effektene av at vi med kroppsspråket viser at vi er stresset.

De hevder at årsaken kan handle om hvordan andre mennesker oppfatter og reagerer på stressede mennesker som blir fraværende, svetter og snakker fort til kollegaer.

31 deltakere skulle på kort varsel forberede seg på å holde en presentasjon for et kritisk publikum eller å bli intervjuet. Seansene ble filmet og så ble videoene vist frem til folk som skulle rangere hvor stresset de så ut.

Tilbakemeldingene viste at deltakerne som selv hadde rangert seg selv som stresset, også ble oppfattet som stresset. Men de ble også oppfattet som lettere å like enn de som var mindre stressa. Det syns forskerne var spesielt interessant. Så interessant at de mener å ha en mulig forklaring på hvorfor mennesker har utviklet stress-signaler, Forskning.no.

Kommuniser svakheter

Hovedforfatter Jamie Whitehouse forklarer det slik i en pressemelding fra universitetet:

Hvis signalene om stress fører til positiv respons fra andre som vil støtte deg eller hjelpe til, kan slike egenskaper ha blitt valgt ut gjennom evolusjonen.

Mennesker er dessuten mye mer samarbeidsvillige enn mange andre arter. Kanskje har det vært en fordel å kommunisere sine svakheter til dem rundt seg?

Powered by Labrador CMS