Ledelse

Færre medarbeidere per sjef reduserer sykefraværet

Tall fra Sverige viser at antallet ansatte per leder påvirker størrelsen på langtidssykefraværet.

Publisert Sist oppdatert

I snitt øker sykefraværet med 0,2 prosentpoeng hvis arbeidsgruppen øker med én person. Det viser tall fra det svenske Nyckeltalsinstitutet, som er omtalt i magasinet Personal och Ledarskap.

Anders Johrén fra Nyckeltalsinstitutet forteller til magasinet at det viser seg at nesten hver tredje langtidssykemelding kan henge sammen med størrelsen på gruppen.

På spørsmål om hvor mange ansatte det helst bør være per sjef, svarer Johrén at de ser at langtidssykefraværet begynner å skyte fart når antallet medarbeidere i lederens gruppe blir flere enn 12 - 15 personer.

Fra to til én gruppe

Sammenhengen mellom antall ansatte per sjef og sykefravær, har instituttet sett også tidligere år, men dette året var sammenhengen enda sterkere enn tidligere. For å tydeliggjøre hva det betyr at sykefraværet øker med 0,2 prosentpoeng hvis arbeidsgruppen øker med én person, bruker Johrén følgende eksempel i Personal och Ledarskap:

Tenk deg at du har to enheter som hver består av ti personer og ledes av hver sin sjef. Hvis disse to gruppene slås sammen til en gruppe på 20 personer som skal ledes av én sjef, viser statistikken at det – i gjennomsnitt – fører til at én person blir sykmeldt i seks måneder.

4 nøkler

I et arbeidshelseprosjekt innenfor helse, omsorg og skole i Södertälje kommune i Sverige har de ifølge Peronal ock Ledarskap konkludert med at det er fire nøkler for langtidsfriske arbeidsplasser: lederskap, delaktighet, kommunikasjon og synet på helse.

Underveis i prosjektet i denne kommunen så de også at mange sjefer hadde blitt rene overlevelseskunstnere i forsøket på å lede de store enhetene de hadde ansvaret for. Hvis lederne skal ha forutsetninger for å jobbe med medarbeidernes arbeidshelse, må de ha rimelige forutsetninger for å gjøre det. Målet nå er å få til endringer som gjør at man får et rimelig antall ansatte per sjef.

Powered by Labrador CMS