Ledelse

Tre tips for å bli ufokusert og løse vanskelige problemer

Publisert Sist oppdatert

I dag skal alle fokusere. Og det er jo ikke så dumt fordi evnen til å luke bort det uvesentlige og konsentrere om det viktige er nøkkelen til å levere på høyt nivå i hva som helst.

Men det kan bli for mye fokus-fokus.

Det mener Srini Pillay som er lege og førsteamanuensis ved Harvard Medical School samtidig som han underviser ledere ved Harvard Business School. Pillay har skrevet boken Tinker, Dabble, Doodle, Try: Unlock the Power of the Unfocused Mind.

I boken sin og i en artikkel i Harvard Business Review argumenterer han for at et for skarpt fokus over lengre tid tapper oss for energi og får oss til å miste selvkontrollen. Resultatet er lavere impulskontroll og til syvende og sist ender man opp med å ta dårligere beslutninger.

Pillay peker på ny forskning som har dokumentert at det optimale for hjernen er når den får bevege seg mellom stadier av konsentrasjon og hvile.

Skjønt hvile for hjernen trenger ikke bety hvile for kroppen. Ifølge Pillay bruken hjernen fire ganger mer energi når den tvinges til å ikke tenke på noe, enn når den faktisk få lov til å konsentrere seg. I denne fasen bearbeides gamle minner og nye ideer kombineres med gammel kunnskap - eller sagt på en annen måte: hjernen er på sitt mest kreative.

Sett av tid til hjernen

Pillay mener det derfor er svært viktig at man lærer seg metoder hvor man lar hjernen få fri til å pludre med de tankene som tilfeldigvis skulle ramle inn der. Selv foreslår han tre metoder som de mest effektive:

1) Dagdrømming. Gjort riktig er dette en form for mindfulness-teknikk. Start med noe som ikke krever for mye mental innsats, som for eksempel strikking, hagearbeid eller lesing for forlystelsen, foreslår doktoren. Deretter tillater du sinnet å gå dit det vil.

2) Ta en lur. Ledere bør absolutt vurdere å innføre krav om soving på jobben. Men ikke alle lurer er like. 10 minutter er som regel nok for å rense hodet og gjøre det klart for de aller fleste mindre oppgaver. Er det en oppgave som krever skikkelig kreativitet, sett av minst 90 minutter.

3) Lat som du er en annen person. Sitter du fast med en kreativ utfordring, prøv andre hatter. Forskning har vist at folk som latet som de var en eksentrisk poet fant flere løsninger på et problem enn andre.

Powered by Labrador CMS