Ledelse

«Er du vellykket blir du lykkelig» – eller er det egentlig omvendt?

Publisert Sist oppdatert

Vinnerformelen: jobb hardt, bli vellykket, så skal du bli lykkelig.

Det er det livet handler om. Stå på, finne drømmejobben, få en god lønn, en jobb med mening, gode kolleger. Summér opp: et godt liv. Men stemmer det egentlig? Ifølge undersøkelser fra tre forskere fra University of California og Chapman University er det faktisk mer sannsynlig at likningen går andre veien, at lykke i seg selv kan gjøre deg mer vellykket i karrierelivet.

Mange studier har pekt på sammenhengen mellom lykke og suksess. De som presterer bra er ofte mer lykkelige og rapporterer om høyere trivsel på jobb. Lykkelige mennesker mottar også oftere positive tilbakemeldinger fra lederen, og har en høyere sannsynlighet for å flere oppgaver ut over stillingsbeskrivelsen sin. De har lavere sykefravær, er sjeldnere utbrente, har lavere turnover og tjenere mer. Men spørsmålet består: hva er årsak og hva er konsekvens?

Lykkelige finner lettere jobb

I en langsiktig studie der man fulgte ferdigutdannete studenter fant man at de studentene som var mest lykkelige hadde større sjanse for å bli kalt inn til jobbintervjuer. De endte i større grad også opp i mer prestisjetunge jobber, med høyere lønn. De mistet dessuten sjeldnere jobben, men hvis de gjorde det, hadde de lettere for å finne seg nytt arbeid raskt, skriver Lisa Walsh (Uni. California), Julia Boehm (Chapman University) og Sonja Lyubomirsky (Uni. California) i et innlegg hos LSE Business Review.

I en annen undersøkelse har Walsh, Boehm og Lyubomirsky tatt for seg eksperimentelle studier, hvor deltakerne har blitt delt inn i tre grupper, der de enten ble utsatt for positive, nøytrale eller negative emosjonelle opplevelser. I etterkant skulle de gjennomføre en rekke oppgaver.

Den gruppa som ble utsatt for positive opplevelser satte høyere mål for seg selv, var mer optimistiske og var mer positivt innstilt til andre mennesker. Dette førte til bedre utholdenhet og konsentrasjon, økt kreativitet og ikke minst høyere produktivitet, skriver de tre forskerne.

Kan alle bli lykkelige?

Kan alle egentlig bli lykkelige? Og – hva slags lykke er det vi higer etter? Genene våre påvirker lykkenivået vårt, men vi kan samtidig påvirke det selv, forteller forskere.

Les hele saken her:

Skap trivsel på jobb

Lykke er langt fra det eneste som forklarer suksess, og man kan heller ikke ansette lykkelige mennesker eksklusivt. Det kan bli diskriminerende veldig fort.

Det organisasjoner heller bør gjøre er å jobbe aktivt for å skape et godt arbeidsmiljø hvor man gir de ansatte muligheten til å ta del i positive opplevelser. Legg for eksempel til rette for at ansatte kan hjelpe hverandre og engasjere seg i aktiviteter ut over stillingsbeskrivelsen. Sørg også for å gi tydelige tilbakemeldinger og positiv oppmerksomhet til medarbeiderne dine, anbefaler Walsh, Boehm og Lyubomirsky.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS