Ledelse

5 tabber som til og med gode ledere gjør

Publisert Sist oppdatert

Å være en god leder betyr ikke at man er ufeilbar. Selv om lederen er godt likt i organisasjonen og gjør det aller meste riktig, er det noen feil som går igjen til og med hos de beste, mener Ronald Riggio, professor i ledelse og organisasjonspsykologi ved Claremont McKenna College.

Velger feil folk: Det finnes mange årsaker til at en leder ansetter feil mennesker – de er ikke med i utvelgelsen selv, de bruker for liten tid på det, bruker dårlige rekrutteringsmetoder, er for tilbakeholden med å korrigere folk eller kvitte seg med dem som ikke fungerer. Og selv om man er en god leder ellers, er det vanskelig å skape resultater med feil folk, forklarer Riggio.

Delegerer, men passer ikke på: Det er bra å gi ansvar og autonomi til de ansatte, men det betyr ikke at man ikke bør holde oversikt over resultater og hva som faktisk blir gjort. Det er én ting å gi ansvar. Det er noe helt annet å være totalt fraværende, skriver ledelsesprofessoren hos Psychology Today.

For bastante i avgjørelsene sine: Man er sjelden en god beslutningstaker hvis man «bare vet» eller «stoler på magefølelsen». God beslutningstaking handler om å oppsøke fakta, høre på forskjellige synspunkter og velge mellom flere alternative handlinger, mener Riggio.

Overser organisasjonspolitikken: Gode ledere vet ifølge Riggio hvordan de skal navigere i det politiske landskapet innad i en organisasjon, og hvordan de skal bruke de politiske prosessene til å oppnå noe for virksomheten. Det mange imidlertid glemmer, er at disse prosessene skal komme alle til gode, ikke bare noen få. En typisk tabbe er derfor å glemme at man ikke bare skal være god til å navigere, men også rettferdig, skriver Riggio.

Underkommuniserer: Gode ledere er ofte flinke til å vite hvor mye som kan deles med de ansatte, men det er ofte vanskeligere å vite hvor lite informasjon som er for lite. Når ledere deler for lite av det som foregår høyere oppe i hierarkiet, kan de ansatte begynne å lage egne historier, og det er ifølge Riggio sjelden bra for arbeidsmiljøet.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS