Ledelse

Gode kolleger i mange år. I 2020 fikk Bjørn Arild Gram toppvervet i kommunesektorenes interesseorganisasjon KS. Her sammen med avtroppende leder Gunn Marit Helgesen, som nå har rykket opp som leder nok en gang.

− Må få med regjeringen og et flertall i Stortinget

Heldigvis vet Bjørn Arild Gram hvor skoen trykker i Kommune-Norge.

Publisert Sist oppdatert
Foto Kommunal- og distriktsminster Bjørn Arild Gram er endelig klar for ny jobb. De tomme hyllene og inn- og utboksene blir nok snart fulle. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Hvis noen politiker vet hvor skoen trykker i Kommune-Norge, så er det Bjørn Arild Gram.

Og hvis noen i Kommune-Norge kjenner Bjørn Arild Gram, så er det KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Helgesen rykket opp fra nestlederposisjonen i KS-styret da Bjørn Arild Gram ble kommunalminister. Ledervervet i KS har hun tidligere hatt i åtte år, før Gram tok over som KS-leder for to år siden. Faktisk byttet de to roller etter kommunevalget i 2019: Senterpartisten Gram ble KS-leder og Helgesen fra Høyre ble nestleder. Så de to kjenner hverandre svært godt som kolleger etter nærmere 10 år sammen i KS sin toppledelse.

Rent personlig har Helgesen kun godord å si om sin tidligere kollega.

− Han er grundig, arbeidsom, kunnskapsrik og jovial, sier Helgesen.

Dessuten vet han hvor skoen trykker i Kommune-Norge.

− Han kjenner godt til hvilke utfordringer sektoren har, og han vet hva som skal til.

Spørsmålet er om resten av regjeringen gjør det samme. For ikke å snakke om eventuelle budsjettsamarbeidspartnere den nye mindretallsregjeringen trenger å få med seg.

− Han største utfordring blir å få med seg resten av regjeringen og et flertall i Stortinget, sier Gunn Marit Helgesen.

Blant annet har SV sagt at de kan tenke seg en bemanningsnorm i helse- og omsorgssektoren. Skjer det, ja da vet jeg ikke hva vi gjør …

Økonomisk og politisk handlingsrom

Foto (Foto: KS)

For Helgesen og KS er Hurdalsplattformens punkter om større økonomisk handlingsrom, mer frie midler og mindre statlig styring «som musikk i en KS-leders ører».

− Du kan godt si det. Men det er to elementer i dette. Økonomisk handlingsrom og minst mulig øremerkede midler, er noe Gram selv har kjempet for i alle sine år som ordfører og i KS. Mindre statlig detaljstyring av kommunene er bra for AS Norge, sier Helgesen.

− Men politisk handlingsrom er vel så viktig. Det betyr at man ikke kan innføre nye bemanningsnormer eller andre standardløsninger som skal gjelde for alle kommunene, påpeker hun.

Det er ingen hemmelighet at den forrige regjeringens innføring av en lærenorm i kommunene, ikke ble mottatt med stående applaus i KS. Og selv om kommunalminister Bjørn Arild Gram selv ikke ønsker seg mer av slikt, er det andre partier som tenker i de baner – for eksempel innen helse og omsorg. Det vil i så fall legge beslag på en så stor del av kommunebudsjettet at det vil medføre søvnløse netter for mang en ordfører og kommunedirektør i det ganske land.

− Blant annet har SV sagt at de kan tenke seg en bemanningsnorm i helse- og omsorgssektoren. Skjer det, ja da vet jeg ikke hva vi gjør …

«Ressurskrevende tjenester»

− I Hurdalsplattformen heter det at regjeringen skal gjennomgå inntektssystemet for kommunene. Hva forventer du deg av en slik øvelse?

− Det er alltid komplisert. Den forrige regjeringen satt i gang en slik gjennomgang. Det er greit å gjøre det innimellom, men det er vanskelig. Kommunenes inntekter fordeles jo gjennom nøkler som skal være objektive, det være seg alderssammensetning, antall innbyggere og ulike behov i den enkelte kommune. Men det er den økonomiske rammen som uansett blir viktigst, sier KS-leder Helgesen.

Hvert år siden 2012, etter at statsbudsjettet ble lagt fram, hadde Gunn Marit Helgesen en egen pressemelding med sine og KS’ kommentarer til budsjettet. Og hvert år handlet et av kommentarpunktene alltid om kritikk av at regjeringen hadde hevet innslagspunktet for statens finansiering av såkalte «ressurskrevende tjenester» − det vil si at statens andel av kostnadene for velferdstjenester til grupper med store behov ble mindre år for år. Og etter at Helgesen ga seg som KS-leder for to år siden, fulgte etterfølger Bjørn Arild Gram opp med den samme pressemeldingen.

Nå står det i regjeringsplattformen at regjeringen vil «forbedre toppfinansieringen av ressurskrevende tjenester». Og akkurat det punktet er comeback-KS-leder Helgesen glad for.

− Dette er en delikat sak. Ved å redusere det statlige innslagspunktet dytter man kostnadene over på kommunene. Og da dette er tjenester vi må levere, risikerer mange kommuner høy kostnadsvekst, sier Helgesen.

− Den ferske regjeringen vil også inkorporere FNs konvensjon om rettigheter for utviklingshemmede, den såkalte CRPD-konvensjonen, i norsk lov. Det innebærer at mange vil få rettighetsfestet en rekke behov og muligheter. Hva mener KS om den saken?

− Her vil jeg avvente med å kommentere til jeg ser hva som konkret kommer. Men en ting er klart: Jo flere rettigheter som innføres, jo dyrere og mer ressurskrevende blir det. Og derfor er det viktig at det følger penger med når man innfører dette.

Ikke begeistret for omkamper

Under hele valgkampen har Bjørn Arild Grams partileder, Trygve Slagsvold Vedum, lovet å reversere de nye storfylkene Troms og Finnmark og Viken. Men det er ikke bare regionsreformen som nå kan settes i revers. Hurdalsplattformen åpner også for at tvangssammenslåtte kommuner kan reverseres dersom dette er et ønske lokalt. Gunn Marit Helgesen er lite begeistret for en slik tanke.

− Omkamper er noe jeg er veldig lite begeistret for. Det koster enormt mye tid og penger, sier hun.

Selv framhever KS-lederen at det var en del resultater av den forrige regjeringens kommunereform hun ikke syntes noe særlig om, men hun mener likevel det er for tidlig med omkamp allerede etter to år.

− Vi burde la dette fått virke lenger. To år er veldig kort tid. Og det er lagt ned et stort arbeid i å få dette på plass. Det handler om arbeidsplassene til mange mennesker. – Nei, jeg synes det er litt ansvarsløst å bare konstatere at dette «ikke er godt nok» allerede nå. Kommunereformen ble vedtatt i Stortinget, og man bør ta konsekvensene av et stortingsvedtak, sier Gunn Marit Helgesen, som understreker at dette er hennes personlige mening.

− Det er ulike syn på dette, også internt i KS, sier hun.

Tillitsreform

−En tillitsreform skal være blant den nye regjeringens bidrag til en bedre verden. Er det noe dere i KS ser fram til?

− Hvis det handler om mindre tilsyn, mer frie midler og mindre rapportering, så er vi parate til å bistå i å utvikle en tillitsreform. Det er i alle fall slike ting jeg legger i det begrepet. Mer tillit og en styrking av det lokale selvstyret, sier Helgesen.

Ifølge Gunn Marit Helgesen vet Bjørn Arild Gram hva som trengs i kommunesektoren. Når han og regjeringen snakker om «tjenester nær folk», så vet han for eksempel at det nær folk mange steder i landet også mangler fagfolk.

− Hans utfordring blir å få med seg resten av regjeringen til å ta de grepene som trengs. Vi er spente. Det er alltid spennende med en ny regjering, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Powered by Labrador CMS