Ledelse

AFF feirer 70 år med leder- og organisasjonsutvikling

Trond Søreide og AFF har jubilert med å arrangere en hel uke med åpne seminarer om ledelse.

Publisert Sist oppdatert

­AFF-miljøet ved Norges Handelshøyskole var tidlig ute med å sette leder- og organisasjonsutvikling på kartet. Allerede i 1952 ble stiftelsen Administrativt forskningsfond (AFF) etablert som en separat del av miljøet ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Stiftelsen er fremdeles en stor aktør på feltet. De er i markedet for både åpne og bedriftsinterne lederutviklingsprogrammer, de driver med organisasjonsutvikling og de har konsulentvirksomhet flere områder.

Mest kjent er de for Solstrandprogrammet for erfarne ledere, som har rykte på seg for å være et omfattende og krevende program hvor lederne også utfordres på det personlige planet.

Denne uken har AFF feiret sine 70 år med «Gnistuken»; en temauke der de sammen med flere samarbeidspartnere har arrangert over 20 gratis digitale og fysiske foredrag, workshops og debatter om ledelse ulike steder i landet.

Ville ha «delefest»

Gjennomgangstemaet for uken har vært ledergrupper, i tillegg har de dekket temaer som beslutningstaking, å lære av feil, psykologisk trygghet, bærekraft, makt og kriseledelse.

Flere profilerte toppledere, herunder tidligere Equinor-sjef Helge Lund og forsvarssjef Eirik Kristoffersen, har deltatt via videointervjuer.

Det er første gang AFF gjør noe sånt som Gnistuken, forteller Trond Søreide; leder for AFF.

– Vi ønsker å dele vår egen og andres kompetanse om ledelse. Istedenfor å ha en tradisjonell festmiddag der vi feiret oss selv, ville vi feire 70-års jubileet med en delefest, sier Søreide.

– Målet vårt er å få spredd kunnskap; det var derfor AFF i sin tid ble etablert.

Foto 70-års dagen til AFF ble feiret med faglige arrangementer om ledelse i Bergen, Oslo, Alta, Bodø og Tromsø. Pluss digitalt. Her fra Henning Bangs foredrag om ledergrupper i Oslo. (Foto: Anita Myklemyr)

Interne og eksterne

Under Gnistuken har AFFs egne folk holdt foredrag og ledet arbeidsgrupper, men de har også hentet inn folk utenfra.

Deriblant Henning Bang fra Universitetet i Oslo (ledergrupper), Paul Iske fra Maastricht university (lære av feil) og andre fagfolk.

Noen av de lederne som har stått på plakaten, er Rune Bjerke (styreleder DnB), Elisabeth Grieg (Grieg Gruppen), Gerda S. Fuglerud (Oleana), Harald Schelderup (Proptech Innovation) og Unni-Renate Moe (Deloitte). Alle disse bidro på temaet bærekraft og ledelse.

Dagens Perspektiv vil framover ta opp tråden fra flere av temaene fra Gnistuken.

Powered by Labrador CMS