Ledelse

Simen Hustad fra DFØ presenterte undersøkelsen som viser at statsansatte flest er veldig engasjerte i egen jobb.

Økt arbeidsbelastning for ledere i staten de siste tre årene

8 av 10 statsansatte er svært fornøyde med jobben sin. Men et stort antall opplever høyere arbeidsbelastning i dag enn i 2018.

Publisert Sist oppdatert

De fleste av de 160.000 som jobber i staten er fornøyd. 80 prosent har et høyt eller svært høyt engasjement for egen jobb, viser den blodferske Statsansattundersøkelsen som ble presentert mandag formiddag:

  • De aller fleste opplever både mestring og mening i sin arbeidshverdag

  • Mange opplever også høy grad av autonomi – men her er det forskjeller

  • 54 prosent ønsker hjemmekontor 2 eller flere ganger i uken

  • Flere – særlig ledere – opplever høyere arbeidsbelastning, stress og dårligere skille mellom jobb og fritid

Statsansattundersøkelsen er gjennomført blant 4136 medarbeidere og 769 topp- og mellomledere i staten.

Førstelinja sliter

Undersøkelsen viser at staten i det store og hele er en attraktiv arbeidsgiver, men det er noen skjær i sjøen.

− Statens gull er den høye graden av opplevd mestring og at de ansatte føler jobben som meningsfull, sier Simen Hustad i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Det er han som er ansvarlig undersøkelsen i DFØ.

Men ikke alle føler de «får brukt seg selv» og sin egen kompetansen godt nok. I førstelinja og blant de som jobber operativt finner man flest statsansatte som mener de ikke får brukt kompetansen sin godt nok. Det er også her klart flest opplever minst grad av autonomi – de bestemmer i mye mindre grad over egen arbeidshverdag enn andre statsansatte.

I tillegg til ledere er det også de som jobber i første linjen som opplever høyest arbeidsbelastning.

− Og i førstelinja er et slikt «jobbstress» gjerne kombinert med lav grad av autonomi og selvbestemmelse, det bør være et varsku, mener Simen Hustad fra DFØ.

Statens gull er den høye graden av opplevd mestring og at de ansatte føler jobben som meningsfull

Digitalisering og omstilling

Både ledere og ansatte i staten opplever at kompetansen på egen arbeidsplass generelt sett er meget høy, bortsett fra når det kommer til digitalisering. Særlig opplever statens ledere at de mangler digital kompetanse, viser Statsansattundersøkelsen.

Et annet synlig trekk i undersøkelsen er at de som står midt oppe i en endringsprosess også opplever dårligst gjennomføringsevne.

Statlige etater og virksomheter bedriver omstilling i minst like høyt tempo som andre. Hele 70 prosent av de ansatte sier at de «har vært igjennom «endringsprosesser i løpet av de siste tre årene».

I en samtale om Statsansattundersøkelsen i etterkant av fremleggelsen, sier Tolldirektør Øystein Børmer at «det nesten ikke er mulig å gjøre større omstillinger uten at ett eller annet går galt».

Men digitaliseringen krever at man må endre seg.

Også i staten er nok hjemmekontoret kommet for å bli. I alle fall hvis de ansatte skal få bestemme. Mer enn halvparten – 54 prosent − av de statsansatte kan tenke seg å jobbe hjemmefra minst to dager i uken. Og lederne deres er positive til bruken av hjemmekontor, viser Statsansattundersøkelsen.

 

Tillitsreform

Foto Statssekretær Gunn Karin Gjul mener regjeringens tillitsreform vil gjøre enda flere statsansatte fornøyd med egen jobb. (Skjermdump, DFØ)

Statssekretær Gunn Karin Gjul fra Kommunal- og distriktsdepartementet fikk under seansen mandag formiddag overlevert fem delrapporter som i sum utgjør Statsansattundersøkelsen 2021. Hun er svært fornøyd med at statens ansatte i stort er fornøyde både med og på jobben, samtidig som hun påpeker at de mer utfordrende resultatene av undersøkelsen kan rettes på gjennom regjeringens kommende tillitsreform.

− Førstelinja mener i større grad enn andre at de ikke får brukt kompetansen sin godt nok. Det er også i førstelinja og blant de med operative arbeidsoppgaver det er flest som føler lav autonomi. − Dette viser at den tillitsreformen vi har satt i gang blir viktig. Vi skal få bedre styring i stort og mindre styring i smått, sier Gjul.

Gjul la også merke til at ansatte som står i endringsprosesser mener gjennomføringsevnen ved egen arbeidsplass er ganske dårlig. Igjen viste hun til den kommende tillitsreformen:

− Her ser vi for oss å styrke partssamarbeidet, med økt vekt på medbestemmelse og tillit.

Powered by Labrador CMS