Nyheter

Oslo tingrett har kommet til at masterprogrammet «Samspill og Ledelse» har opphavsrettslig vern, men at det er blitt skapt mens tidligere BI-professor Paul Moxnes var ansatt ved Handelshøyskolen BI og at rettighetene til det derfor er gått over til BI. Foto: Terje Pedersen | NTB

BI-professor vant ikke fram med sitt krav om enerett

Tidligere BI-professor Paul Moxnes vant ikke fram med sitt rettslige krav om enerett på et masterprogram som han utviklet mens han var ansatt ved Handelshøyskolen BI. Men heretter skal han oppgis som opphavsperson.

Publisert Sist oppdatert

­Oslo tingrett har frifunnet Handelshøyskolen BI for å ha krenket professorens enerett på utdanningsprogrammet «Samspill og Ledelse». Paul Moxnes fikk heller ikke medhold i sitt krav om økonomisk erstatning eller et årlig vederlag, går det fram av domsavsigelsen.

På den andre siden er Stiftelsen Handelshøyskolen BI forpliktet til å navngi Paul Moxnes som såkalt opphaver når «Samspill og Ledelse» brukes. Begge parter må bære sine sakskostnader.

Feil rettsforståelse?

– Jeg skulle jo gjerne vært denne sak foruten. Og brukt tiden til å skrive bok i stede, sier Moxnes når Dagens Perspektiv tar kontakt.

– Men dette er jo en halv seier, og det får betydning at «Samspill og Ledelse» er et vernet åndsverk. BI måtte dekke sine saksomkostninger. Dette forteller at retten mener at saken var verdt å fremme, fremhever professoren.

– Men jeg skulle jo gjerne ha vunnet fullstendig. At mine rettighetene til åndsverk automatisk går over til arbeidsgiver ved ansettelsen, tror jeg – og en del jusprofessorer – er feil rettsforståelse, poengterer Paul Moxnes.

Moxnes har ennå ikke bestemt seg om han vil anke avgjørelsen, eller ikke, sier han til Dagens Perspektiv.

Professor Paul Moxnes. Foto: Anita Myklemyr

Krevde enerett og erstatning

Søksmålet gjaldt undervisningsprogrammet «Samspill og ledelse», som Handelshøyskolen BI tilbyr på masternivå. Paul Moxnes var professor i organisasjonspsykologi på Handelshøyskolen BI mellom 1990 og 2011.

Moxnes' advokat Ole Tokvam skrev i sluttinnlegget før rettssaken at Moxnes har utviklet dette programmet, og at han derfor har enerett på det. Advokaten mente videre at BI krenker eneretten til den tidligere professoren «ved å tilby og gjennomføre tilsvarende undervisningsprogram uten Moxnes sin tillatelse».

BI avviste kravet

Handelshøyskolen BI på sin side avviste kravet. De mener at undervisningsprogrammet ikke er opphavsrettslig beskyttet.

Samtidig understreket høyskolen at Moxnes ikke er opphavspersonen til undervisningsprogrammet fordi andre også bidro, og at han var med på utviklingen av det mens han var ansatt på BI og fikk betalt, skrev NTB da rettssaken ble kjent.

– Ingen har vunnet fullstendig

Oslo tingrett konkluderte med at «Samspill og ledelse har opphavsrettslig vern, men at undervisningsprogrammet er skapt mens Moxnes var ansatt på BI og at rettighetene til det derfor er gått over til BI». Moxnes er gitt medhold i sin påstand nummer 3 (om å bli nevnt som opphavsperson, red. anm.), men ut over det så frifinnes BI for Moxnes’ økonomiske krav. Retten mener derfor at ingen av partene har vunnet saken fullstendig», heter det blant annet i domsavsigelsen.

Videre skriver Oslo tingrett: «Med rettens konklusjon om at undervisningsprogrammet er vernet som åndsverk og at Moxnes har rett til å bli navngitt, har Moxnes fått medhold av betydning… Sett hen til at navngivelse ble tilbudt av BI allerede i 2012, mener retten at det ikke er tungtveiende grunner for å tilkjenne sakskostnader.»

Saken er blitt tatt opp med BI siden 2010, året før Moxnes sa opp sin stilling, svarer Paul Moxnes på spørsmål fra Dagens Perspektiv.

Powered by Labrador CMS