Ledelse

Vi blir engstelige for å ta beslutninger

Den norske ledelsesmodellen skaper usikre ledere, mener avtroppende direktør i Spekter, Lars Haukaas.

Publisert Sist oppdatert

Paradoksalt nok kan den norske åpenheten ha bidratt til at norske ledere blir dårligere og mer usikre beslutningstakere, mener Haukaas og ny leder i Spekter, Anne-Kari Bratten.

I Dagens Næringsliv stiller de spørsmål ved om forankring og konsensusen i den norske ledelsesmodellen har gått for langt, og går ut over handlingsrommet til lederen.

Faren ved dette er at vi er i ferd med å dyrke frem ledere som er redde for å gjøre feil:

Resultatet er at vi får ledere med mindre gjennomslagskraft og som er mindre gjennomføringsdyktige. Vi har ryddige prosesser, men får ledere som er engstelige for å ta beslutninger, sier Haukaas til Dagens Næringsliv.

Granskninger, kommunisjoner, tilsynsordninger, internkontroll og jagende journalister kan være noen av årsakene til risikovegringen.

Lederne ser sine kolleger som står i mediestormen, enten de har misfornøyde tillitsvalgte eller ulike tilsyn hengende over seg. Da blir de opptatte av å dekke seg og ta forbehold, sier Anne-Kari Braten til samme avis.

Haukaas og Bratten presiserer at de ikke ønsker å utfordre den norske ledelsesmodellen, men håper på en debatt om beslutningsprosesser, når de nå skal arrangere Spekter-konferansen "Det må en krise til" på tirsdag.

Powered by Labrador CMS